RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økonomene bekymret over pengebruken

Sist oppdatert:
Regjeringen fortsetter å øke oljepengebruken til tross for at økonomien går bedre og bedre. Økonomene er bekymret, og er i ferd med å miste tilliten til politikerne.

Stortinget har bestemt at regjeringen kan bruke maksimalt 4 prosent av Oljefondets avkastning i løpet av et budsjettår. Den regelen bryter finansminister Per-Kristian Foss nok en gang i revidert budsjett, hvor han bruker 21 milliarder mer enn det handlingsregelen for bruk av oljepenger foreskriver.

- Mister tillit

Sjeføkonom Tormod Andreassen i Sparebank 1 Gruppen mener det er et paradoks at politikerne bruker mer oljepenger selv når det går oppover for norsk økonomi.

- Det gjør at man mister tillit til politikernes vilje til å følge opp en handlingsregel i praktisk politikk. Regelen er god, men dette viser at man ikke greier å følge en langsiktig, god økonomisk politikk, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen.

Sjeføkonomen mener regjeringen burde signalisert vilje til å bringe oljepengebruken ned på det nivået handlingsregelen foreskriver ved å kutte utgiftssida i revidert budsjett.

- Ola blir sykere og kommunene bruker mer og mer. Det er det på høy tid å gjøre noe med når konjunkturene bedres, framholder han.

I mål i 2009?

I budsjettdokumentene går det fram at Per-Kristian Foss regner med å ha redusert overforbruket til null i 2009, forutsatt at oljepengebruken holdes på dagens nivå de neste fem årene.

-Jeg må si jeg er blitt skeptisk. 2009 er en rimelig lang horisont. Da må man i så fall tydeliggjøre at det krever sterke strukturelle tiltak, fortsetter Andreassen.

Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea er også blant tvilerne.

-Å komme tilbake til handlingsregelen vil være tøft. Den økonomiske uviklingen vi har hatt siden i høst tilsier at regjeringen kunne strammet mer til. De kunne benyttet anledningen til å nærme seg handlingsregelen, med det har de ikke gjort, konstaterer han.

Små renteutslag

Bruce påpeker samtidig at økningen i oljepengebruken ikke slo ned som noen bombe i finansmarkedene. Både pengemarkedsrentene og valutakursen lå nesten stille i miniuttene etter at budsjettet var offentliggjort.

- Vi tror ikke budsjettet har noen særlig effekt på renta på kort sikt, selv om det er noe mer ekspansivt enn ventet, tilføyer sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.

Jullum er mer bekymret for de langsiktige virkningene av at trygdeutgiftene øker.

- På litt lenger sikt registrerer vi at budsjettet sprekker hvert eneste år. Det illustrerer hvor problematisk det vil være for Norge å holde samme rente som utlandet i den kommende tiårsperioden, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere