RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kort frist for Rimi-beilerne

Sist oppdatert:
De 3000 kjøpmennene i ICA Förbundet har kun 50 dager på å avgjøre om de vil løse inn Rimi-gründer Stein Erik Hagen. Det hevder Ahold-ledelsen i Nederland, som selv er kjøpelystne.

Stein Erik Hagen anslo onsdag at det vil ta omkring ett år før salget av hans eierandel på 20 prosent i ICA AB, hvor blant annet Rimi-kjeden inngår, vil være avsluttet.

- Det tar det tida det tar
Også ICA Förbundets informasjonssjef, Anders Hallgren, gir uttrykk for at partene har god tid på seg.

- Jeg holder med ham (Hagen, red. anm.) i det at han innser at det er en stor avtale hvor det står utrolig store verdier på spill, og det skal man ha stor respekt for. Det skal ta den tida det tar, sier han til TV 2 Nettavisen.

Et av spørsmålene både Hagens familieselskap Canica og ICA Förbundet ønsker svar på, er hva skjønnsretten i Stockholm mener om hvor mye Hagens eierandel i ICA AB er verdt. Den avgjørelsen kommer trolig ikke før på ettersommeren.

Må skynde seg
Nå viser det seg imidlertid at svenskene har et visst tidspress på seg før de må ta en endelig beslutning. Ifølge Aholds pressetalsmann Fritz Schmuhl har ICA Förbundet og Canica bare 50 dager på seg før de må bli enige.

- Det går fram av aksjonæravtalen, sier Schmuhl, og viser til avtalen som ble inngått mellom de tre medeierne i ICA AB i februar 2000.

Schmuhl sa til TV 2 Nettavisen onsdag at Ahold forstår aksjonæravtalen dit hen at de er forpliktet til å kjøpe Hagens aksjer dersom forhandlingene mellom ICA Förbundet og Canica ikke fører fram. Nederlenderne må også kjøpe den eierandelen som blir igjen dersom ICA Förbundet ikke ønsker å kjøpe alle Hagens aksjer.

Har pengene klare
Ahold har sågar skaffet til veie de 6,9 milliardene nederlenderne mener Hagen har krav på for hele eierandelen på 20 prosent. Selskapet er til og med forberedt på å betale hele summen i kontanter.

- Vi har kontanter til å betale for aksjene. Det har vi lagt inn i vår likviditetsplan, sier Schmuhl.

Schmuhl utelukker ikke at deler av oppgjøret også kan komme i form av eiendommer, aksjer eller andre verdipapirer, men sier det blir for tidlig å spekulere i det. Det han kan si, er at Ahold gjerne øker sin eierandel i ICA AB, som de hevder å ha stor tro på.

Taus om prisen
Heller ikke Anders Hallgren hos ICA Förbundet vil gå inn på hva slags oppgjør Hagen eventuelt kan forvente seg.

- Gangen er at det først tas en beslutning om vi skal kjøpe. Det neste spørsmålet er om vi i så dall skal kjøpe hele eller deler av kaka. Punkt nummer tre er hvordan vi skal finansiere kjøpet, og det finnes et stort antall alternativer for hvordan det skal skje, sier han.

ICA Förbundet har foreløpig valgt å holde tett om hvilken pris de setter på Hagens ICA-aksjer.

- Vi forbeholder oss retten til å ta opp det spørsmålet internt, understreker han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere