RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Koster lånekundene milliarder

Sist oppdatert:
Skyhøye gebyrer ved bankbytte gjør at kundene betaler langt mer enn de burde for sine lån, mener Forbrukerrådet. Også staten tjener rått.

I forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i vår, besluttet Stortinget at det såkalte tinglysningsgebyret skulle heves med 20 prosent til 2112 kroner. Det fikk Forbrukerrådet til å reagere.

Skarpt brev til Bondevik

«Forbrukerrådet mener det høye tinglysningsgebyret for panteobligasjoner er et uttrykk for en svært dårlig forbrukerpolitikk, og ber Regjeringen vurdere å fjerne dette gebyret i forbindelse med Statsbudsjettet for 2005», skrev forbrukernes vaktbikkje i et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik i sommer.

I 2001 tjente staten 90 millioner kroner på at norske lånekunder betalte tinglysningsgebyr på pantesikrede lån. I år ventes staten å håve inn over en halv milliard kroner på ordningen, ifølge Konkurransetilsynet.

Ekstraregning: 1,1 mrd.

De aller fleste som kjøper bolig eller flytter boliglånet fra en bank til en annen, må bla opp de 2112 kronene. Forbrukerrådet mener ordningen koster lånekundene svimlende 1,1 milliarder kroner i form av for høye renter på boliglån. Disse pengene går rett i lomma på bankene.

Gebyret gjør det nemlig ulønnsomt å bytte bank dersom renteforskjellen mellom bankene er liten. For et boliglån på 1 million kroner må lånerenta være cirka 0,3 prosent bedre i den «nye» banken dersom det skal lønne seg å bytte. For et lån på 500.000 må forskjellen være hele 0,6 prosent, ifølge Forbrukerrådets beregninger.

Så stor forskjell er det vanligvis ikke mellom bankene, og lånekundene velger derfor å bli selv om de er misfornøyd med rentenivået. Bankene utnytter den lave kundemobiliteten til å ta høyere renter på sine lån, påpeker Forbrukerrådet, som mene konkurransen mellom bankene ville vært langt sterkere dersom tingslysningsgebyret kuttes eller fjernes helt.

- Konkurransebegrensende

«Forbrukerrådet mener at det høye tinglysningsgebyret på pantesikrede lån medfører en konkurransebegrensende virkning i bankmarkedet som koster norske forbrukere dyrt. (..) Forbrukerrådet mener det er en svært dårlig forbrukerpolitikk når myndighetene fastsetter en avgift som får slike konsekvenser», heter det videre i brevet til statsministeren.

Statsministerens kontor kunne ikke svare på om Bondevik har besvart brevet da TV 2 Nettavisen var i kontakt med dem tirsdag formiddag.

Tirsdag ble det kjent at Konkurransetilsynet i et brev til Justis- og politidepartementet foreslår å kutte tinglysningsgebyret til 400 kroner.

Diskuter saken her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere