RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KPMG må betale 700 mill.

Sist oppdatert:
Revisorselskapet KPMG må betale konkursboet til Finance Credit over 700 millioner kroner. KPMG er meget skuffet, og anker på stedet.

KPMG er i Oslo tingrett fredag dømt til å betale 656.694.984 kroner i erstatning til Finance Credits konkursbo. I tillegg må revisorselskapet betale forsinkelsesrenter fra 11. august 2003. Rentekostnaden blir i underkant av 100 millioner kroner.

Blir dette stående, er det tidenes største erstatning for et revisjonsselskap i Norge. Bakgrunnen er det retten mener er for dårlig revisjonsarbeid i forkant av sammenbruddet i Finance Credit.

Erstatning må ifølge dommen betales innen to uker. KPMG dømmes også til å betale sakens omkostninger med 6,5 millioner kroner.

Oslo tingrett mener KPMG opptrådte uaktsomt da selskapet bekreftet transporten av aksjekapital i en transaksjon mellom Finance Credit Group AS og Finance Credit Norge AS.

Anker
KPMG gjør det umiddelbart klart at dommen ankes. «KPMG mener at avgjørelsen er feil og har bestemt seg for å anke dommen til lagmannsretten,» heter det i en melding fredag morgen.

- KPMG er svært overrasket og meget skuffet over domsresultatet, sier Risk Management Partner Tom Myhre.

KPMG mener at et insolvent selskap uten verdier ikke kan lide erstatningsmessig tap og at det ikke foreligger årsakssammenheng. Myhre legger videre til at det er underlig at retten pålegger KPMG fullt ansvar i en situasjon hvor det foreligger massiv økonomisk kriminalitet fra en rekke personer i ledelsen i Finance Credit Norge.

KPMG har en internasjonal ansvarsforsikring som dekker denne type saker. Selskapets advokat Kåre I. Moljord sier at det ikke er noen tvil om at forsikringen dekker slike forhold, og han regner ikke med at saken får vesentlige konsekvenser for KPMGs drift i Norge.

Fest for bostyret
Advokat for konkursboet til Finance Credit, Erik Hirsch, kan i dag feire resultatet i saken.

- Vi er meget tilfreds på vegen av konkursboet. Retten har tatt til følge våre anførsler og vi er fornøyd med det, sier Hirsch til TV 2 Nettavisen.

Det er anmeldt krav for i overkant av 1,3 milliarder kroner til konkursboet, og hvis erstatningen blir stående vil det få konsekvenser for søksmålet fra de åtte bankene som har saksøkt KPMG for til sammen 1,4 milliarder kroner.

- Hvis dette beløpet blir stående så må det gå til fradrag i den store saken som starter til høsten, sier Hirsch.

Fiktiv transaksjon
Bostyret til Finance Credit saksøkte KPMG for 723 millioner kroner i kjølvannet av norgeshistoriens største finansskandale. Saken mot revisorselskapet startet i Oslo tingrett i begynnelsen av april. KPMG var revisor i Finance Credit Norge ASA i 1999 og 2000, i Finance Credit AS i 1999 og 2000 og i Finance Credit Group AS i 2001.

Bakgrunnen for kravet er ifølge bostyrer at KPMG brøt aksjeloven da selskapet gikk god for transport av aksjekapital i en transaksjon mellom Finance Credit Group AS og Finance Credit Norge AS.

Bostyret mener transaksjonen var fiktiv, og at KPMG ikke overholdt sitt ansvar da transaksjonen ble bekreftet.

Enda et søksmål
KPMG er i tillegg saksøkt for til sammen 1,4 milliarder kroner fra åtte banker som tapte penger på sine lån til Finance Credit. Søksmålet er noe redusert den siste tiden etter at bankene har fått dekket deler av tapene gjennom sine forsikringer.

Saken skal etter planen starte i september.

Tiltalt av Økokrim
Fredag for tre uker siden ble KPMG tiltalt av Økokrim for flere brudd på revisorloven og medvirkning til brudd på regnskapsloven.

Tiltalen gjaldt også revisor John Haukland som var revisor i flere Finance Credit-selskaper. Økokrim mener KPMG og Haukland ikke foretok tilstrekkelig og/eller hensiktsmessig revisjon av de vesentligste postene i årsregnskapet.

John Haukland sa i februar fra seg sin godkjennelse som statsautorisert revisor.

Dømt til ni år
I fjor vinter ble Finance Credit-toppen Trond Kristoffersen dømt til norgeshistoriens strengeste straff i en økonomisk straffesak. Kristoffersen ble dømt til ni års fengsel for 11 bankbedragerier på over en milliard kroner. Han ble også dømt til å betale tilbake 1,67 milliarder kroner som Finance Credit har lånt fra flere norske banker. Kristoffersen har anket dommen.

Saken mot Kristoffersens kompanjong Torgeir Stensrud er utsatt på ubestemt tid grunnet Stensruds helsetilstand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere