RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KPMG-revisorer godtar avhør

(Erlend Aas /Scanpix)
KPMG-revisor John Haukland og hans kollega stiller til avhør hos Økokrim etter å ha lidd nederlag i Høyesterett. Det kan bety fortgang i etterforskningen mot revisorgiganten.

Rikets øverste dommere ga nylig Økokrim rett til å holde dokumentberget fra Finance Credit-etterforskningen unna KPMG.

Nektet forklaring

De to KPMG-revisorene, John Haukland og Svein A. Lyngroth, har siden februar 2003 hatt status som mistenkt etter revisjonsjobben de gjorde for skandaleselskapet.

Av frykt for at de mistenkte skulle tilpasse sine forklaringer, nektet Økokrim å gi KPMG innsyn i sakens dokumenter.

KPMG-revisorene svarte med forklaringsnekt.

- Når saken nå er avgjort i Høyesterett vil de to møte til avhør når de måtte bli innkalt av Økokrim, sier KPMG-partner Tom Myhre til TV 2 Nettavisen.

Ifølge førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim vil dette trolig betyr fremdrift i etterforskningen i saken mot KPMG AS.

Endelig avgjort

Det er første gang Høyesterett uttaler seg om straffeprosesslovens paragraf 242, der det heter at ”Mistenkte, hans forsvarer og fornærmede skal på begjæring gis adgang til å gjøre seg kjent med sakens dokumenter såfremt det kan skje uten skade eller fare for etterforskingens øyemed eller for tredjemann.”

Høyesterett skriver at det tungtveiende hensyn taler for at mistenkte i en sak får innsyn, for eventuelt å kunne avkrefte mistanken. Dommerne kan likevel ikke se at påtalemyndigheten "uansett forholdene for øvrig plikter å prioritere denne innsynsretten foran andre, presserende arbeidsoppgaver."

- Vi tar kjennelsen fra Høyesterett til etterretning. For oss har denne saken dreid seg om å få tilgang til bevismateriale, slik at vi kan forberede vårt forsvar, uttaler KPMG-partner Tom Myhre.

Viktig spørsmål

Førstestatsadvokat Elisabeth Roscher mener kjennelsen fra Høyesterett innebærer avklaring på et viktig spørsmål.

- Dersom Økokrim ikke hadde vunnet frem ville det i praksis ha medført at vi langt på vei hadde mistet styringen med etterforskningen i saker med mange mulige mistenkte og store dokumentmengder, sier Roscher.

- Etterforskning er en sårbar prosess. Kontroll over dokumentene i en vanskelig bevissikringsfase er viktig for at påtalemyndigheten skal kunne avdekke hva som faktisk har skjedd, sier førstestatsadvokaten.

KPMGs advokat Else Bugge Fougner har ikke besvart TV 2 Nettavisens henvendelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere