RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig fall i sykefraværet

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Nordmenn titter fram fra dyna og er mindre syke enn før. Etter år med økning, har sykefraværet falt kraftig i 2004. Tallene nører opp under en brennhet debatt om sykelønnsordningen.

Etter et stigende sykefravær siden 2000, har pilene snudd i år. Toppen kom i fjerde kvartal i fjor, med et fravær på 8,5 prosent, men har siden falt jevnt og trutt.

I tredje kvartal var sykefraværet nede i 6,5 prosent, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Dette er en klart positiv utvikling som viser at arbeidet med et inkluderende arbeidsliv når fram, sier trygdedirektør Arild Sundberg i en kommentar tirsdag.

Tallene kommer rett inn i en brennhet debatt. NHO har i dag gått ut og bedt om utvidet adgang til å si opp sykemeldte medarbeidere.

Tidligere i år la regjeringen frem et forslag om at en større del av sykeregningen skulle gå til arbeidsgiverne, nettopp på bakgrunn av det stadig økende sykefraværet. Forslaget ble imidlertid utsatt etter trenden viste seg å være nedadgående.

Regjeringen åpnet for en revurdering dersom sykefraværet går mer ned enn ventet, og dette kreves nå med full styrke fra partene i arbeidslivet.

Mindre legemeldt fravær
Det er det legemeldte sykefraværet som trekker nedover, fra 7,4 prosent i tredje kvartal i fjor til 5,7 prosent i samme kvartal i år. Det egenmeldte sykefraværet var uforandret på 0,7 prosent, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

For menn gikk sykefraværet ned fra 6,9 til 5,4 prosent, og for kvinner fra 9,7 til 7,8 prosent på ett år.

Færrest syke i finansiell næring
Størst var nedgangen i bygg og anlegg, industri, helse og sosial samt transport og kommunikasjon. Bygg og anlegg og industri var også de næringene som hadde størst nedgang i sykefraværet i forrige kvartal. Nedgangen var minst i finansiell tjenesteyting og undervisning, som i utgangspunktet har færre syke.

Sykefraværet falt mest for statlig forvaltning. Der er imidlertid fraværet lavt allerede. Kommunal forvaltning har det klart høyeste sykefraværet.

Det egenmeldte fraværet utgjorde 11,1 prosent av det totale fraværet i tredje kvartal i år. Dette er den høyeste andelen egenmeldt fravær i dette kvartalet siden statistikken startet i 2000, selv om nivået holder seg på linje med forrige kvartals tall. Det legemeldte sykefraværet utgjør rundt 90 prosent av det totale sykefraværet.

Mange syke kvinner mellom 30 og 34 år
Menn og kvinner i alle aldre var mindre syke. For menn var nedgangen størst i de eldre aldersgrupper, og mest i gruppen 60-64 år.

Også blant kvinner var det størst nedgang i de eldste aldersgruppene, men fraværet for gruppen 30-34 år fortsatte ned fra forrige kvartal. Dette er i utgangspunktet en aldersgruppe som har et høyt sykefravær blant kvinner.

Størst nedgang i det legemeldte sykefraværet var det i Nord-Trøndelag, Nordland og Finnmark. Finnmark var likevel fortsatt det fylket med høyest sykefravær med 6,9 prosent, og Rogaland lå fortsatt lavest med 4,3 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere