RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig fall på strømbørsen

Strømprisene er på full vei ned. I dag faller prisene kraftig på kraftbørsen Nord Pool. Analytikerne tror på videre prisnedgang.

Systemprisen endte torsdag på 26,7 øre per kilowattime, og samtidig trekker de såkalte terminprisene nedover.

Terminprisene angir markedets forventninger til prisutviklingen i tiden framover. Snittprisen for perioden fra januar til april, også kjent som vinter 1, faller i dag ned mot 30,0 øre kilowattimen. Så sent som i november var denne perioden priset til over 40 øre kilowattimen.

- Prisfallet kommer som følge av den milde værtypen. I tillegg har det kommet mer nedbør enn vanlig, og når temperaturen er så høy betyr det at vi fortsatt får tilsig til vannmagasinene, sier leder for markedsovervåkning ved Nord Pool, Hans Randen, til TV 2 Nettavisen.

Hjelp fra Sverige
I tillegg til at meteorologene har spådd fortsatt mildt og vått vær i tiden fremover, kom det siste kjernekraftverket, Barsebäck, tilbake i produksjon natt til torsdag.

- Det at alle de svenske kjernekraftverkene er tilbake i produksjon bidrar til å presse prisene ned, bekrefter Randen.

Hvis markedet får rett i sine prisforventninger så har strømprisen allerede nær toppnivå for vinteren. Dermed vurderes det også som svært lite trolig at vi en reprise av fjorårets rekordnoteringer.

Tror på videre prisfall
Mens systemprisen på Nord Pool nå beveger seg mellom 26 til 30 øre per kilowattimen, lå prisene mellom 65 til 68 øre på tilsvarende tidspunkt i fjor. Analytikere TV 2 Nettavisen har snakket med tror prisene kan fortsette ned i tiden framover.

- Forventningene til vinterprisene har vært veldig høye, vi har sett et overvurdert marked. Nå har situasjonen forbedret seg betraktelig, desember har vært en fuktig måned hvor november var tørr. Dermed følger prisene etter. Trolig kan vi se en videre nedgang, sier en analytiker i markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere