RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig hopp i strømprisene

(Scanpix)
Strømleverandørene varsler nå kraftige prisøkninger ut til kundene. Bare i løpet av den siste uka har 42 leverandører skrudd opp prisene. Sjekk de billigste her.

Kraftbørsen Nord Pool har registrert prisoppgang over de siste ukene, og nå smitter det også over til kundene. Ifølge Konkurransetilsynet har 42 leverandører varslet prisoppgang den siste uken.

Tørt og kaldt vær har drevet systemprisen opp godt over 30 øre på Nord Pool. Når elavgift og moms skal regnes inn har utsalgsprisen endt godt over 50 øre. Det til tross har flere leverandører holdt igjen med priser ned mot 42 øre kilowattimen.

Nå er det slutt, samtlige av de billigste leverandørene varsler prisøkninger.

Opp 6 prosent på to uker
Bare i løpet av de to siste ukene har den gjennomsnittlige strømprisen blant landets leverandører steget med 6 prosent fra 46 til 49,5 øre per kilowattime.

Prisene ligger fortsatt godt over fjoråret. På samme tidspunkt var den gjennomsnittlige prisen knapt over 40 øre kilowattimen.

Reagerer på markedet
Lyse Energi er blant leverandørene som har økt prisen den siste uken. Forrige uke lå Lyse som landets tredje billigste med en pris på 46 øre per kilowattime. Nå varsles det prisøkning til nær 53 øre.

- Det er en reaksjon på den kraftige prisøkningen som har kommet i markedet. Vi har holdt prisene lave, så lenge det var mulig, men nå måtte vi reagere. Det kom veldig lite nedbør i oktober, samtidig har vi hatt store problemer med å få opp kjernekraftproduksjon i Sverige og det legger press på prisene, sier markedsdirektør i Lyse, Asbjørn Høivik, til TV 2 Nettavisen.

- Flere vil måtte skru opp prisen
Høivik spår at flere av de som rangeres som de billigste strømleverandører nå vil måtte justere kraftig i prisene den nærmeste tiden.

- Alternativet blir å selge strøm med tap, sier Høivik.

Det er store prisforskjeller mellom de ulike leverandørene. Fra billigst til dyrest skiller nå 9 øre per kilowattime. For en husholdning med et årlig forbruk på 20.000 kWh vil prisforskjellen utgjøre 1800 kroner i året.

Pristopp i januar
Mer fuktige værmeldinger for perioden framover har samtidig roet markedet ned de siste dagene.

Ser vi på terminmarkedet som viser prisforventningene framover, spås det nå en flat prisutvikling ut i vintermånedene, med en pristopp i januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere