RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftsøksmål mot kommune-Norge

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Kraftselskaper over hele landet går til hundremillioners-søksmål mot kraftkommunene. Det kan bety 200 millioner ut fra kommunekassene.

(NA24 Kristiansand): – Det er klart det kan bli dramatisk, saken kan i verste fall gå ut over arbeidsplasser, sier Kvinesdal-ordfører Odd Omland (Ap.).

Over hundre kraftkommuner landet over er blitt saksøkt av Norske kraftselskaper. I sum kan kravene komme opp i flere hundre millioner kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Kraftselskapet Sira-Kvina tatt ut søksmål mot blant andre Kvinesdal kommune. Selskapet krever 10 millioner av kommunen, og 17 millioner av nabokommunen Sirdal. Det er avisen Agder som melder om søksmålet fra Sira-Kvina.

Bakgrunnen for saken er strid om beskatningen av konsesjonskraft. I 2003 ble det gjennomført regelendringer for beskatningen av energiselskapene.

Partene krangeler om fra hvilket tidspunkt regelendringene skal gjelde. I januar fikk Norsk Hydro medhold i Olso tingrett om at regelendringen som ble foretatt i 2003 ikke er korrekt i saken selskapet anla mot staten. Dermed vil kraftselskapene ha kompensert utgiftene i perioden fra 2003 til 2005.

Anker
Staten har anket vedtaket fra Oslo tingrett til lagmansretten, der saken er berammet først høsten 2007. En avklaring i Høyesterett kommer da ventelig først i 2008.

I kjølvannet av Hydro-saken har en lang rekke kraftselskaper stevnet kraftkommuner landet over.

Informasjonsdirektør Tor Steinum i Hydro sa til NTB etter at dommen falt i januar at dommen bare gjelder perioden fra da retningslinjene ble innført i 2003 fordi regjeringen Bondevik parallelt med de nye retningslinjene også utarbeidet et forslag til ny lov som ble innført i 2005.

– Vårt søksmål gjaldt derfor bare en begrenset periode da retningslinjene gjaldt. Fra loven trådte i kraft i 2005 har kraftkommunene fått de gunstige vilkårene gjennom ny lovgiving. Det retten har slått fast er at de nye retningslinjene var ugyldig så lenge de baserte seg på den gamle lovgivningen, sa Steinum.

Overrasket
– Vi representerer over 100 kommuner. Samlet sett kan totalbeløpet komme opp i 100-200 millioner kroner, men dette er usikkert, sier Caroline Lund, advokat ved advokatfirmaet Hjort.

Lund sier at saken kan få store konsekvenser, selv om det bare dreier seg om et tidsrom på halvannet år.

– Selv om Hydro vinner frem, er det ikke gitt at kommunene må ut med pengene. Kommunene har kun forholdt seg til et stortingsvedtak, understreker Lund.

Men kraftselskap landet over har nå stevnet over 100 kommuner for å få tilbakebetalt skatt på konsesjonskraft.

– Vi legger ikke skjul på at vi er overrasket over at kraftselskapene har gått til sak mot et enstemmig stortingsvedtak, og kun på formalia i den forbindelse, sier Lund.

For Kvinesdal kommunes henseende går konsesjonskraften til Øye smelteverk, og ifølge ordfører Omland er det smelteverket som må ut med pengene, hvis Sira-Kvina vinner frem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere