RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krenket av pyramidespørsmål

Sist oppdatert:
Valgerd Svarstad Haugland reagerer knallhardt på beskyldninger fra SVs Audun Lysbakken om at KrF har beskyttet pyramidevirksomheten i Norge.

Torsdag formiddag svarte Svarstad Haugland på spørsmål fra Lysbakken, som beskylder regjeringen for handlingslammelse i forhold til pyramidenettverk som The 5 Percent Community.

Lysbakken mener Norge er blitt en frihavn for pyramidespill. Han gikk på Stortingets talerstol langt i retning av å si at KrF har vært handlingslammet fordi sentrale personer i det kristne miljøet er med i pyramidelignende nettverk.

Mest kjent av disse er Finn Ørjan Sæle, sønn av Anita Apelthun Sæle.

Dette fikk Svarstad Haugland til å tenne på alle pluggene.

- Når dette sies fra Stortingets talerstol, er det nesten injurierende, slik jeg tolker det, sa hun. Videre sa hun at hun var forskrekket og beskyldte Lysbakken for ikke å ha satt seg inn i saken.

Temperaturen ble så høy at Lysbakkens partifelle Øystein Djupedal tok ordet og påpekte at ytringer fra Stortingets talerstol faktisk er beskyttet, slik at man ikke kan saksøkes for injurier.

Før sommeren
Svarstad Haugland avviste at KrF eller regjeringen hadde stanset arbeidet med innskjerping av pyramidelovgivningen, men viste til at man har valgt å vente på et felles EU-direktiv om saken.

Hun påpekte at EU-direktivet nå ligger til behandling i EU-parlamentet, og ventes vedtatt i mars.

Forberedende lovarbeid er i gang, og Svarstad Haugland regner med å komme med et lovforslag så raskt at Stortinget kan vedta det før sommeren.

Frustrert
Lotteritilsynet har flere ganger uttrykt sin frustrasjon over dagens lovverk. Dette innebærer at rene pyramidespill, hvor verving er eneste inntektskilde, er forbudt.

Problemet oppstår med pyramidelignende nettverkssystemer som også til en viss grad driver salg av varer og tjenester, som The 5 Percent Community.

Svarstad Haugland sa det var utelukket å komme med et generelt forbud mot pyramideformede nettverk.

- Vi må ikke ha et lovverk som forbyr det å holde et Tupperware-party, sa hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere