RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever borestans i Barentshavet

Sist oppdatert:
KrFU-leder Per Steinar Osmundnes krever at all prøveboring i Barentshavet stanses etter gårsdagens utslipp av miljøfarlig hydraulikkolje fra «Eirik Raude».

Gårsdagens utslipp av hydraulikkolje fra Statoils borerigg i Barentshavet, viser at oljeselskapenes prat om nullutslipp er umulig. Grunnlaget for prøveboringen har med dette falt bort, sier KrFU-lederen i en pressemelding onsdag.

Han mener at oljeselskapene må «bevise at nullutslipp er mer enn en teori» før videre prøveboring i Barentshavet kan tillates.

- Ingen konsekvenser
Statens forurensningstilsyn hadde gitt Statoil tillatelse til å slippe ut én kilo av den svært forurensende hydraulikkoljen i Barentshavet.

I går kveld hevdet informasjonssjef Edd Magne Torbergsen i Statoil at «for miljøet i Barentshavet får dette ingen konsekvenser». B ellona mener imidlertid at dette er grov miljøkriminalitet.

- Har stanset
Likevel har Statoil nå skrudd igjen kranene.

- Vi har stoppet all aktivitet på riggen. Statoil setter ned en gruppe som skal se på hva som kan gjøres på kort og lang sikt, sier informasjonssjef Kristofer Hetland i Statoil til NTB onsdag.

- Helt uakseptabelt
Moderpartiet KrF har miljøvernministeren i dagens regjering, Knut Arild Hareide. Han har foreløpig ikke kommentert utslippet.

Men i Stortingets åpne spørretime onsdag sa statsministeren ifølge NTB:

- Regjeringen ser meget alvorlig på disse meldingene. Det er som kjent meget strenge krav til oljeboringen i Barentshavet, og i utgangspunktet er det nullutslipp som gjelder. Dersom opplysningene er riktige, er dette helt uakseptabelt, sa Bondevik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere