RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever gebyr-svar fra Foss

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Frps Gjermund Hagesæther krever en faglig vurdering for hvorfor norske lånetagere må betale over 2000 kroner for å skifte bank.

Stortingsrepresentant og medlem i finanskomiteen, Gjermund Hagesæter, sendte i dag brev til finansminister Per-Kristian Foss, hvor han ber om en redegjørelse for hvor vidt tinglysningsgebyret kan virke konkurransehemmende i bankmarkedet.

- Vi vil høre om finansministeren har en fornuftig, faglig vurdering om hvor vidt dette gebyret ikke begrenser konkurransen blant bankene, sier Hagesæter til TV 2 Nettavisen.

- Samtidig vil vi gjerne høre finansministerens vurdering om tinglysningsgebyret bidrar til at norske lånekunder må betale overpris for sine boliglån, sier Hagesæter videre.

Også Senterpartiet ber Foss redegjøre for tinglysningsgebyret størrelse og effekt på bankmarkedet onsdag.

TV 2 Nettavisen kunne i dag fortelle at både BNbank og SkandiaBanken vil subsidiere tinglysningsgebyret for nye lånekunder. Bakgrunnen er at begge bankene ser det som sterkt konkurransehemmende at kundene skal belastes med en regning på over 2000 kroner bare i gebyrer for å skifte bank.

Hagesæter viser til at myndighetene har insistert på at det skal være gratis å bytte leverandør i strømmarkedet, med henvisning til konkurransesituasjonen.

- Derfor ber jeg også om en begrunnelse hva som gjør at det etter finansministerens mening er andre konkurransemekanismer mellom strømleverandørene enn det er mellom bankene, sier Hagesæter.

Både Konkurransetilsynet og Forbrukerrådet har engasjert seg i saken rundt tinglysningsgebyret, som ble hevet til 2112 kroner i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i vår. Tilsynet har foreslått at gebyret bør senkes til 400 kroner, og har samtidig sendt brev til justis- og politidepartementet med forespørsel om en forklaring på hvorfor det skal koste norske lånetagere over 2000 kroner å skifte bank.

Brevet hadde opprinnelig svarfrist onsdag, men justisdepartementet har bedt om en ukes utsettelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere