RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever loven endret

Sist oppdatert:
Finans- og banknæringen vil endre børsloven, slik at DnB NOR slipper å selge aksjene sine i Oslo Børs Holding.

- Vi forholder oss kun til dispensasjonen som gjelder frem til 2. juli til neste år. Jeg ønsker ikke å spekulere i om vi skal søke om ny utsettelse, sier konserndirektør i DnB NOR Ottar Ertzeid til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Som NA24 skrev om på torsdag er DnB NOR tvunget til å selge halvparten av sine aksjer i Oslo Børs.

Den halvstatlige bankgiganten eier i dag dobbelt så mange aksjer som loven tillater. Banken har dispensasjon til neste sommer, men nå er børsloven under revisjon.

Nå kommer Finansnæringens Hovedorganisasjon og Sparebankforeningen, DnB NOR, som ikke vil selge sine aksjer frivillig, til unsetning. De vil endre loven i favør av DnB NOR.

Anbefaler ikke regelendring
Da Verdipapirmarkedslovutvalget leverte sin innstilling for endringer i børsloven til finansministeren anbefalte de at eierskapsbegrensingene på maks ti prosent skulle bestå. De to foreningene skriver i sitt svar til høringen at tiden må være moden for opphevning av denne begrensingen og erstatte det med.

«FNH og Sparebankforeningen mener at tiden nå bør være moden for å oppheve de eierbegrensningsreglene som i dag gjelder for børs, jf. Børsloven § 4-1».

I klartest mener de man bør gå over til et nytt system med egnethetskontroll av eiere med betydelig eierandeler.

Leder for VPMU professor dr. juris Rune Sæbø anbefaler å videreføre gjeldene regler med eierskapsbegrensninger på ti prosent. Saken er til behandling hos Finansdepartementet.

Et samlet finans-Norge står bak kravet om å endre eierskapsbegrensingene.
Et samlet finans-Norge står bak kravet om å endre eierskapsbegrensingene.

Egnethet
Konserndirektør Ottar Ertzeid i DnB NOR sier dette området er i stadig forandring, og gjentar FNH og SF utspill om at egnethet bør være kriteriet.

- ESA er av den oppfatning at dagens eierskapsbegrensinger strider med EØS-avtalen. Det vi er opptatt av er egnethet i dette eierskapet. Det bør være kriteriet også for eierskapet i Oslo Børs Holding, og ikke hvor mange aksjer man har, sier han.

Konserndirektøren sier Kredittilsynet eller Finansdepartementet bør vurdere om en aksjonær er egent til å eie mer enn ti prosent, og at man selv melder fra hvis andel stiger. Han understreker at de ikke står alene om dette kravet.

- Det er Finansnæringens Hovedorganisasjon og Sparebankforeningen og således et samlet finans-Norge som står bak oppfordringen om å endre eierskapsbegrensningene. Noe vi er helt enig i, og dette er viktigere enn noen gang, sier han.

Strategiske eiere
Kritikken av Oslo Børs har gått på at selskapet er et lite ”vinmonopol” med for høye kurtasjepriser og en eierkonstellasjon som ikke er i forandring.

- Vi er strategiske eiere i Oslo Børs Holding. Men også for rene finansielle eiere har aksjer i Oslo Børs Holding vært en fornuftig investering, sier Ertzeiod.

Hva med kravet om spredt eierstruktur?

- DnB NOR mener det er viktigst at Norge beholder en velfungerende finansiell infrastruktur, herunder børs, og ønsker å bidra til det. Regulering av eierstruktur bør kunne skje gjennom egnethetsvurdering av store aksjonærer, slik som for autoriserte markedsplasser og finansinstitusjoner. I tillegg kan man ha begrensning på stemmeretten på f.eks. maks ti prosent av aksjene.

Han understreker at Oslo Børs går godt og har langsiktige eiere som er opptatt av en velfungerende markedsplass i Norge.

- Vi ønsker også å bidra til dette, sier han.

Ordinær prosedyre
Avdelingsdirektør Øystein Løining i Finansdepartementet vil ikke spekulere i om DnB NOR ønsker søke om ytterligere dispensasjon, eller om loven kan bli endret.

- Det er ingen slik søknad til behandling hos Finansdepartementet i dag. I den grad en slik søknad måtte komme, vil det i tilfelle være fordi DnB NOR søker om forlenget dispensasjon. Dette vet vi ikke noe om, men i tilfelle en søknad kommer, vil den bli behandlet på ordinær måte. DnB NOR fikk den nåværende dispensasjon i tilknytning til gjennomføring av ny børslov, sier han.

Hvorfor har man en slik regel om eierskapsbegrensing?

- Dette kravet skal sikre spredning av eierskapet, sier Løining.

Han presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag og ønsker ut over dette ikke å kommentere spørsmål knyttet til saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere