RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever svar om absurde bonuser

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Frp vil vite om Oljefondet kan fortsette å betale ut ekstreme bonuser.

Onsdag kom Norges Bank og Finansdepartementet med et nytt regelverk for hvordan Oljefondet skal forvaltes. De store tapene til fondet i 2008, fikk det politiske miljøet til å reagere. Da hadde Fondets forvaltere tatt for mye risiko i investeringene rentemarkedet.

Les mer: Sigbjørn lover mer åpenhet

Under de ny reglene lover Sigbjørn Johnsen mer åpenhet, men hva det i praksis vil si er uklart. Noe som får FrPs Jørund Rytman, som sitter i Stortingets finanskomité, til å reagere.

Han har nå skrevet et brev til finansministeren der han krever svar på om Oljefondet kan fortsette honorarpraksisen sin.

- Riksrevisjonen har den senere tid varslet om utbetaling av betydelige bonusbeløp knyttet til forvaltningen av SPU (Oljefondet). Blant annet ble det avslørt at NBIM (Norges Bank Investment Management) har utbetalt 500 millioner kroner i bonus til en enkelt forvalter. En utbetaling som senere har blitt bekreftet av lederen av NBIM, Slyngstad. Vil det nye mandatet forhindre slike absurde bonusutbetalinger, og vil det nye mandatet kunne garantere for at samtlige forvaltningsavtaler inkluderer et bonustak? spør Rytman.

Rytman stiller spørsmålet på følgende bakgrunn:

- Det har tidligere blitt varslet at det også skal innføres nye regler for lønn, bonus og annen godtgjørelse for finanssektoren i Norge. Hvis det nye mandatet ikke forhindrer dette, vil undertegnede gjerne bli forespeilet om når dette vil skje.

I midten av oktober ble det gjennom Riksrevisjonens årlige rapport kjent at Statens pensjonsfond utland hadde betalt ett enkelt forvaltningsselskap 500 millioner kroner i honorar etter å ha forvaltet en investering på 2,8 milliarder kroner.

Kraftige reaksjoner
Riksrevisjonen reagerte kraftig både på beløpet og prosenten av gevinsten som ble oppnådd og kritiserer både Norges Banks internkontroll og Finansdepartementets oppfølging.

Norges Bank har etter dette nektet å opplyse om hvilket forvaltningsselskap som inngikk den lukrative avtalen, hva slags forvaltning dette dreide seg om, hvor forvalteren holder til eller om dette er en forvalter som fortsatt har oppdrag for fondet. Eneste de har gjort er å avkrefte at en forvalter Dagsavisen hevdet hadde mottatt pengene var rettmessige mottaker.

Siden da har Svenska Dagbladet meldt at det er den svenske fondsforvalteren Mattias Westman som stakk av med pengene.

Les mer: Svenske stakk av med 500 millioner

Norges Bank har ikke tidligere villet kommentere opplysningene om det er den svenske stjerneforvalteren som har mottatt pengene.

Men Sigbjørn Johnsen har imidlertid tidligere svart følgende.

- I det aktuelle tilfellet kunne en ikke på forhånd vite med sikkerhet at det ville bli oppnådd en svært høy meravkastning, som i neste omgang ga grunnlag for et betydelig meravkastningsavhengig honorar. Som det framgår av uttalelsen fra Norges Bank nedenfor ble det iverksatt tiltak da banken så at påløpt godtgjøring kunne bli høy. Et tak vil i prinsippet kunne bidra til å svekke insentivene til å skape verdier for fondet, fordi forvalteren ikke vil ha noen direkte økonomisk uttelling for verdier som skapes utover det nivået som taket er satt ut i fra. På den annen side kan det være andre hensyn som trekker i retning av at det vil være ønskelig med et tak. Viktige hensyn i så måte er fondets omdømme og at det er bred oppslutning om måten våre felles sparemidler forvaltes på.

Les alle svarene hans på spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere