RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krona får juling i markedet

Sist oppdatert:
Den norske krona får juling i valutamarkedet mandag. Dollaren nærmer seg 7 kroner, og euroen har ikke vært så sterk siden tidlig i april. Følg utviklingen her.

Nedturen mandag morgen kommer etter at krona måtte tåle verditap også mot slutten av forrige uke.

I løpet av torsdag og fredag steg eurokursen fra 8,18 til 8,30 kroner. Mandag morgen stiger kursen videre til 8,34 kroner.

Samtidig har dollarkursen gått samme vei. Forrige uke var dollaren så lavt som 6,63 kroner. Mandag morgen har kursen blitt notert så høyt som 6,97 kroner.

- Vi hadde klar kronesvekkelse i forrige uke, hovedsakelig som følge av den svake utviklingen i konsumprisindeksen. Og nå ser vi et nytt sprang på morgenkvisten i dag, sier valutaanalytiker Eirik Larsen i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Tallene som Statistisk sentralbyrå presenterte forrige uke, viste at den underliggende inflasjonen ligger på marginale 0,1 prosent på årsbasis.

Det gjorde markedsaktørene sikre på at Norges Bank fortsatt er langt unna å sette opp styringsrenta.

- Mer modererte renteforventninger gjør at flere aktører nå kvitter seg med norske kroner. Spørsmålet markedet stiller seg er om det er priset inn en for aggressiv rentekurve, og om ytterligere rentekutt er helt uaktuelt, sier Larsen.

Samtidig med at den norske krona faller, går dollaren motsatt vei. Årsaken er igjen renteforventninger. Forrige uke kom det flere signaler som tyder på at den amerikanske sentralbanken kan være nær å sette opp styringsrenta.

Mye kan imidlertid tyde på at dollaren har styrket seg litt vel mye i forhold til de andre valutaene, mener Larsen.

- Det må snart være priset inn at styringsrenta i USA skal opp 30. juni. Samtidig virker det som at markedsaktørene regner med en kraftig oppgang i inflasjonen i USA, hvis dette ikke slår til kan vi fort se et kraftig kursfall, sier Larsen.

Han sier samtidig at han tror svekkelsen for den norske krona vil bli reversert.

- Dagens kronenivå er ønsket velkomment i mange kretser, men jeg tror ikke at det er grunnlag for veldig mye mer kronesvekkelse fremover. Vi begynner å nærme oss et nivå hvor aktørene sier at nok er nok. Den norske krona skal være en sterk valuta, i lys av den knallsterke situasjonen som preger norsk økonomi, sier Larsen.

Følg kroneutviklingen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere