RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krona setter ny årsrekord

Sist oppdatert:
Det går hett for seg i valutamarkedet. I løpet av få timer torsdag styrket kronekursen seg kraftig, og satte ny årsrekord mot euroen.

I 14-tiden torsdag ble eurokursen notert til 8,1459 kroner. Det er ny årsrekord. Den forrige bunnen var på 8,1465 kroner.

Klokken 15 var kursen falt videre til 8,1379 kroner.

Den norske krona har samtidig vunnet terreng også mot dollar og svenske kroner i løpet av dagen.

- Ser vi på den handels- og importveide kroneindeksen er vi tilbake til det nivået vi hadde i desember, før Gjedrem (sentralbanksjef Svein Gjedrem, red. anm.) satte ned renta fra 2,25 prosent, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DnB Nor Markets til TV 2 Nettavisen.

Krona har styrket seg jevnt og trutt siden midten av februar. Da sto eurokursen i 8,9 kroner - i dag slipper du altså med å betale 8,14 kroner for den samme valutaen.

- Det som driver krona nå er oljeprisen. Den er over 37 dollar både på spot og mai-kontraktene. Når vi kommer på så høye nivåer, er det rimelig at det styrker en valuta som den norske, sier Magnussen.

Markedet venter at høyere oljeinntekter vil smitte over på aktivitetsnivået i den norske økonomien. Dermed prises valutaen også høyere.

- Vi har sett et sterkt kjøpepress på krona, særlig fra utenlandske aktører. Høy oljepris og sterk norsk krone klinger godt sammen. Det er klart at det er attraktivt å sitte i norske kroner nå, sier senior valutaanalytiker Rune Vist i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Både Nordea Markets og DnB NOR tror krona kan styrke seg til nivåer rundt 8,06 mot euroen.

Hvis det skjer, vil Norges Bank bli sittende med et aldri så lite dilemma. For mens stadig flere tall og statistikker tyder på at temperaturen i norsk økonomi er på full vei opp, kjemper Gjedrem for å holde kronekursen i sjakk. Skrur han opp renta, vil kronekursen med stor sikkerhet stige videre. Holder han renta lav, kan han risikere overoppheting i økonomien.

Følg kroneutviklingen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere