RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kronebyks kan gi nytt rentekutt

Sist oppdatert:
Kronekursen har steget den siste uka, etter å ha falt kraftig gjennom hele våren. En sterkere krone kan sikre at sentralbanksjef Svein Gjedrem må by på flere rentekutt.

Kronekursen fortsetter å styrke seg. I handelen mandag morgen fortsetter trenden fra forrige uke, med oppgang mot de fleste viktige valutasortene.

Eurokursen har falt til 8,22 kroner - etter å ha ligget så høyt som 8,35 kroner i forrige uke. En dollar handles mandag morgen til 7,48 kroner.

DnB Markets forklarer kronestyrkelsen med den nært forestående innbetalingen av oljeskatten, som øker etterspørselen etter norske kroner.

Samtidig mener analysehuset at kronestyrkelsen kommer som et svar på redusert tro på rentekutt.

"Den senere tids sterke norske nøkkeltall har redusert forventningene til enda en rentereduksjon fra Norges Bank, og dette gjør den norske valutaen mer attraktiv", skriver DnB Markets i morgenrapporten mandag.

En sterkere krone er dårlig nytt for konkurranseutsatt næringsliv, men ironisk nok kan det samtidig bli tungen på vektskålen som sørger for at Norges Bank kommer med et ytterligere rentekutt i høst.

Visesentralbanksjef Jarle Bergo har tidligere i sommer uttalt at en svekkelse av kronekursen spiller en viktig rolle i å bringe inflasjonen tilbake mot målet på 2,5 prosent.

Gjensidige NOR påpeker at sentralbanken nå vil måtte balansere mellom markedets forventninger til rentepolitikken, og mulighetene for at en for lav rente kan skape ubalanse i norsk økonomi.

"For å nå målet ønsker Norges Bank trolig at krona svekker seg videre fra dagens nivå... Bankens problem er at den ikke har andre virkemidler enn renta til å svekke krona. Og så snart markedet aner at perioden med rentekutt er forbi, vil krona kunne begynne å styrke seg igjen. Norges Bank ønsker derfor trolig å svekke krona noe mer enn den mener er nødvendig, for å kunne ha noe å gå på", skriver banken i en analyse.

Norges Bank har allerede senket renta fra 7,0 til 3,0 siden desember. Økonomene er uenige om rentebunnen er nådd, eller om vi har ytterligere kutt i vente. Mens de fleste tror rentebunnen blir 3,0 prosent, venter Nordea Markets og Gjensidige NOR et ytterligere kutt til 2,5 prosent.

Et nytt rentekutt vil kunne presse eurokursen opp i 8,40 kroner, mener Gjensidige NOR. Deretter vil den synke til 8,10 kroner, noe som vil bidra til at Norges Bank neste år vil holde rentene lavere enn markedet nå forventer.

Følg kroneutviklingen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere