RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kronehopp kan senke renta

Sist oppdatert:
Den kraftige oppturen for den norske krona fortsetter i dag. – Rett og slett ubehagelig, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen. Han frykter at valutamarkedet kan tvinge fram nytt rentekutt.

Kronekursen reagerte momentant på rentebeskjeden fra sentralbanksjef Svein Gjedrem onsdag. Det var ventet at renta ble senket til 2,5 prosent, men beslutningen om å endre grunnholdning til nøytral ble ikke tatt vel imot.

Kronekursen styrket seg kraftig gjennom gårsdagen, og fortsetter tendensen i dag. Ved lunsjtider torsdag har prisen for en euro falt til 8,15 kroner, mot 8,27 i går morges. Samtidig faller også dollarkursen og prisen på svenske kroner.

- Ubehagelig

- Det er ubehagelig. Frykten for flere rentekutt til ekstremt lave nivåer har holdt kronekursen lav, når dette avkreftes fra sentralbanken så kommer investorene tilbake til krona, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til TV 2 Nettavisen.

Norges Bank har mer enn halvert styringsrenta gjennom året, og kronekursen har fulgt etter. Mens euroen kostet 7,27 kroner ved årsskiftet, har kursen vært så høy som 8,37 i sommer. Det har lettet situasjonen til en hardt presset norsk eksportnæring.

Kan gi Gjedrem hodepine

Andreassen sier en fortsatt styrking av den norske krona vil kunne gi Norges Bank hodepine.

- Fortsetter styrkingen av den norske krona vil det absolutt være uheldig. Kursen falt en prosent bare i går, og det fortsetter i dag. Går det et par tre prosent til tror jeg vi vil få høre reaksjonene fra bedriftene om at dette er tungt å bære, sier sjeføkonomen.

- For Norges vil det være veldig synd og svært ubehagelig hvis vi får oppleve en kronestyrkelse som gjør at renta må kuttes enda mer. Det vil føre til en todeling av økonomien. Husholdningene får det for bra, mens bedriftene får det for dårlig, sier Andreassen.

Valutaintervensjon

I verste fall vil sterke svingninger i kronekursen kunne fremprovosere nye rentekutt. Alternativet er at Norges Bank intervenerer i valutamarkedet.

- Jeg ville i en slik situasjon vurdert ukonvensjonelle midler, med intervensjoner i valutamarkedet. I hvert fall truet med det, sier Andreassen.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier til TV 2 Nettavisen at vi trolig vil få se en ytterligere styrkelse av krona.

- Vi venter at kursen stabiliserer seg nå på kort sikt, men tror på en styrkelse litt lenger fram i tid, sier Bruce.

Motsatt mot dollar og svenske kroner

Han venter at mens krona vil gå sterkere mot euro, vil utviklingen gå motsatt vei mot dollar og svenske kroner. Dermed blir heller ikke effekten fullt så ille for konkurranseutsatt industri.

- For at vi skal få en endring i renta tror jeg vi må se en kurs under 7,8 kroner mot euroen, eller eventuelt på motsatt side over 8,40 kroner, sier Bruce.

Nordea Markets venter at eurokursen kan falle til mellom 8 og 8,10 kroner.

Følg kronekursen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere