RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kronen klart svekket

Sist oppdatert:
Kronen er kraftig svekket det siste døgnet, og har ikke vært så svak mot dollar siden oktober. Dermed blir ferien dyrere.

En dollar koster 6,69 kroner, mot 6,59 kroner i går morges. Det er den svakeste kronen (høyt tall er svak krone) siden begynnelsen av oktober i fjor. Så sent som i mars fikk du kjøpt en dollar for 6,06 kroner.

Kronen er også svekket mot euro. En euro koster tirsdag morgen 8,03 kroner, mot 7,95 kroner i går morges. Det er første gang siden 26. mai at man må betale mer enn 8 kroner for en euro.

DnB NOR Markets kommenterer kronesvekkelsen i sin morgenrapport tirsdag:

«Det er vanskelig å knytte utviklingen til fundamentale forhold. Trolig velger en del aktører å gå ut av sine posisjoner etter at Norges Bank signaliserte at renteøkningene fremover vil bli små. I et tynt sommermarked skal det dessuten lite til for å skape store kursbevegelser,» heter det.

Du kan følge valutakursene her.

Styrket dollar
Dollaren har styrket seg i år, mot både kroner og euro. Det viser hvor vanskelig det er å spå om valutamarkedet, for ved inngangen til året var det fleste eksperter enige om at den langvarige dollarsvekkelsen man hadde sett over tre år, ville fortsette.

Grunnen var de enorme, og økende, underskuddene på den handelsbalansen og statsbudsjettet i USA. I år har man imidlertid sett de første tegnene til at disse underskuddene flater ut, og kanskje kan begynne å krympe.

Dyrere ferie
En svakere krone gjør at ferien blir dyrere, men det gjør det samtidig enklere for norske eksportbedrifter.

Det gjør det også enklere for Norges Bank å heve renten videre dersom banken ønsker å gjøre det, for eksempel for å begrense låneveksten i Norge. Den sterke kronen har til nå vært brukt som et argument mot flere rentehopp fra sentralbanken. Høyere styringsrente vil normalt styrke kronen, fordi det blir mer attraktivt å sitte med en valuta som gir høy rente. I 2002 fikk Norges Bank mye kritikk fra eksportbransjen for å ha holdt renten for høyt, med det resultat at kronen styrket seg kraftig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere