RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Økt strømpris setter arbeidsplasser i fare

Sist oppdatert:
En rekke bedrifter rundt om i landet får problemer når de billige kraftkontraktene skal avvikles innen 2011. Til sammen 25.000 arbeidsplasser står i fare.

Økt strømpris setter arbeidsplasser i fare

En rekke bedrifter rundt om i landet får problemer når de billige kraftkontraktene skal avvikles innen 2011. Til sammen 25.000 arbeidsplasser står i fare, skriver Nationen.

Bakgrunnen er liberaliseringen av det norske kraftmarkedet som medfører at kontrakter om billig kraft til den kraftkrevende industrien ikke blir fornyet.

Et eksempel på en bedrift som får en kraftig prisøkning på strømmen er Elkem Thamshavn. Der utløper en kontrakt om billig kraft 1. juli i år. Kraften må heretter kjøpes til markedspris, og bedriften får en prisøkning på 20 millioner kroner av en omsetning på 350 millioner kroner. Dette er bare en av en rekke hjørnesteinsbedrifter rundt om i landet som i løpet av noen år vil få sine konkurransevilkår overfor utlandet kraftig forverret.

– Vi kan ikke velte høye strømpriser i Norge over på kundene. Derfor er utsiktene dramatiske, sier direktør i Prosessindustriens Landsforening (PIL), Stein Lier-Hansen. Han viser til at andre land kan tilby kraftpriser ned til 17 - 18 øre per kilowattime mens prisene i Norge med nye kontrakter kan bli rundt 30 øre.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere