RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(scanpix)

Kutter i matprisene

Sist oppdatert:
Matvarekjedene ruster til krig mot Lidl. Så godt som alle de store kjedene kutter nå i prisene. Sjekk hvor maten er billigst.

Seks av de sju dagligvarekjedene i TV 2 Nettavisens matbarometer kommer ut med rimeligere priser i november.

Både kjøttprodukter, tørrvarer og frukt og grønt er blitt rimeligere. Enkelte skrur ned prisen på store deler av sortimentet.

Meny kutter mest
Både Rema 1000, Rimi og Bunnpris presenterer alle betydelige priskutt, men den største prisreduksjonen står fullsortimentskjeden Meny for. Her har prisene i snitt blitt redusert med nær 5 prosent den siste måneden.

- Vi har hatt en gjennomgang av prisene i vårt basissortement, der målsetningen har vært å komme oss ned på nivå med lavprisaktørene, sier markedsdirektør i Meny, Olav Thorstad, til TV 2 Nettavisen.

- Kundene forventer lik pris
Det er andre måneden på rad at Meny har kuttet i prisene. Ifølge Thorstad har kjeden gått gjennom prisene på 2500 produkter.

SI DIN MENING:
Har du merket noe til matvarebransjens priskutt?
Nei, ser ikke på prisen
Nei, har ikke merket noen prisnedgang
Ja, det blir stadig billigere å handle
Ja, nå har jeg råd til å kjøpe mer og bedre mat
Vet ikke

Se resultat
- Vi vil fortsatt ha fokus på det vi er best på, nemlig ferskvarer og utvalg. Men vi tror imidlertid at kundene forventer å finne de samme generiske varene til omtrent samme pris i alle butikker, sier Thorstad.

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har tidligere i år påpekt at Lidls inntog i det norske markedet vil kunne virke som en prispresser, og at de kjedene som i dag profilerer seg på lave priser vil måtte ruste seg foran den økte konkurransen.

Lidl vil gi ytterligere press
Thorstad tror Lidl vil legge et ytterligere konkurransepress på samtlige aktører i det norske markedet.

- Det er klart med flere lavprisaktører i markedet vil det kunne gi et ytterligere prispress på enkeltvarer. Alle nye konkurrenter gjør at vi må skjerpe oss mer, sier han

Tilbake til start
Selv om de fleste kjedene serverer priskutt, så vil du neppe merke stort på kvitteringen. Priskuttene i november kommer etter jevn prisoppgang gjennom sensommeren og høsten. De fleste er dermed kun tilbake på det prisnivået de opererte med i juni og juli.

TV 2 Nettavisen har sjekket prisene på over 30 dagligvarer i sju av landets største matvarekjeder. Med i kurven er dagligvarer som egg, melk, brød, vaskemiddel, frukt, grønnsaker og godterier.

Se prisene her.

Rema billigst
Rema 1000 rangerer fortsatt som landets billigste matvarekjede. Reitan-kjeden senker prisene med 1,4 prosent i november. Dagligvarekurven er nå 4,7 prosent rimeligere enn nærmeste konkurrent, som er Rimi.

På plassene etter følger Coop Prix og Kiwi. Coop Prix er for øvrig den eneste kjeden som ikke senker prisene i november.

Dette bruker du på mat
Ifølge SIFOs standardbudsjett bruker en familie på fire 4.072 kroner hver måned på mat og drikke. Den årlige regningen vil dermed ende på 48.864 kroner.

En enslig mann i voksen alder vil ifølge SIFO bruke 19.560 kroner i året på mat og drikke. For kvinner er tallet noe lavere. Ett år beløper seg til 14.520 kroner.

Vi gjør oppmerksom på at prisene er hentet inn 31. oktober. Vi tar forbehold om endringer i pris.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere