RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kutter ikke skyhøye renter

Bankene tjener fett på forbrukslån, og nekter å senke rentene. - Kostnadene er uakseptabelt høye for kunden, sier ekspert.

Til tross for at Norges Bank har senket renta med 5 prosentpoeng over det siste året, holder banker og andre låneinstitusjoner rentene på forbrukslån skyhøye.

Ifølge rådgiver Ommund Braut i Norsk Familieøkonomi har ikke renta på forbrukslån falt i det hele tatt det siste året. Enkelte banker, som DnB, satte til og med renten opp i juni 2003, for senere å redusere den litt, sier Braut til Aftenposten.

Han mener bankenes og låneformidlernes påstander om at de må ha en høy rente for å kunne sette av penger til fremtidige tap, ikke holder. Braut viser til at de største aktørene, som har 70 prosent av markedet, i 2002 bare tapte 300 millioner kroner på disse lånene av samlede utlån på 12,4 milliarder kroner.

GE Capital Bank innførte i oktober i fjor et lån uten sikkerhet på inntil 200 000 kroner. Her er effektiv rente 11,55 prosent for et lån på 100 000 kroner på ti år. EU Finans har en effektiv rente på 22,66 prosent. Landets eldste formidler av forbrukslån, Telefinans, kan friste med en effektiv rente på 21,33 prosent for et lån på 100 000 kroner over åtte år.

Informasjonsdirektør Eivind Grønstad i DnB Nor svarer slik:

- Risikoen for slike lån er høy for bankene. Kostnadene som banken har på et forbrukslån fordeles på et mindre beløp enn for et boliglån. Derfor blir totale kostnader høyere, sier han til avisen. Samtidig vedgår han at forbrukslån er et lønnsomt produkt for bankene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere