RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øl-Norge skummer av raseri

Sist oppdatert:
Øl-Norge raser mot Orkla som selger Ringnes til Carlsberg. - Det eneste jeg kan gjøre for å trøste meg, er å rive opp en Hansa, sier Torkjell Berulfsen. Si din mening om salget og stem på ditt favorittøl her.

- Det er synd og det er tragisk. Langtidstenkningen i norsk bryggeritradisjon er kokt ned til når kan vi få solgt alt sammen for å ta pengene og løpe, sier NRKs ølhund, Torkjell Berulfsen, til TV 2 Nettavisen.

Orkla besluttet i dag å la Carlsberg overta hele sin eierandel i det nordiske bryggeriselskapet Carlsberg Breweries på 40 prosent. Dermed blir Ringnes, og Ringnes-eide ølmerker som Tou, E.C. Dahls og Nordlandspils, heleid dansk.

- Kunne gått motsatt vei
- Det er ganske morsomt å tenke på at hvis Jens P. (Heyerdahl, tidl. Orkla-sjef, red. anm.) hadde blitt værende i Orkla, så jobbet jo han i retning til å kjøpe opp hele Carlsberg Breweries. Nå har det gått motsatt vei, og nok en norsk industritradisjon er forsvunnet ut av landet, for at noen skal gjøre et økonomisk kupp, sier Berulfsen.

SI DIN MENING:
Hva er ditt favorittøl?
Ringnes
Lysholmer
Frydenlund
E.C. Dahls
Arendalspils
Nordlandspils
Tou
Aass
Mack
Hansa
Borg
CB
Lundetangen
Grans
Seidel
Andre

Se resultat

Ringnes-ansatte fordømmer i dag salget. De mener Carlsberg-ledelsen står for en destruktiv industripolitikk og bedriftskultur og varsler om kraftig uro på den kommende bedriftsforsamlingen i Oslo.

Skylder på avgiftspolitikken
Også landets øl-entusiaster reagerer med harme på nyheten. Norske Ølvenners landsforbund (Norøl) mener salget er et resultat av norske myndigheters avgiftspolitikk, og kaller avgjørelsen beklagelig.

- Det er svært beklagelig og en svekkelse av norsk bryggerinæring når størstedelen av norske ølmerker med ett slag lempes over på utenlandske hender. Ølkulturen med sine tradisjonsknyttede og geografiske bindinger har ofte klare elementer av patriotisme. Det gir seg utslag på de helt lokale plan som vi har sett ved bryggerinedleggelser, og vil utvilsomt også åpne for uro og fiske i grumset vann på markedet framover nå etter eierskiftet. Det kan svekke næringen og norske arbeidsplasser, sier leder i Norøl, Torbjørn Bull-Njaa, til TV 2 Nettavisen.

Vanskeligere for lokal-øl
Pilsens Venner i Arendal frykter beslutningen vil gjøre det enda vanskeligere for mindre bryggerier å opprettholde lokale øltradisjoner.

- Det finnes vel ingen i Norge som liker dette her, unntatt de som tjener på salget. Det er klart at når slike store konsern selger seg ut, er det ikke mye styring vi har igjen her i landet. Ølkultur har vi hatt her til lands i lang, lang tid, Ringnes har gjort mye for å vanne ut den kulturen, og trolig blir det bare verre her nå, sier nestleder i Pilsens Venner, Bjørn Nyhus, til TV 2 Nettavisen.

Nyhus frykter en ytterligere konsentrasjon om et fåtall store ølmerker, som kan bruke pris for å skvise ut lokal produksjon.

- Dette er trist, det er tragisk, og det er vel det vi kan si om det, sier han.

- Tror ikke eierskap er viktig
Bryggeri- og mineralvannforeningen tar Orklas beslutning med fatning. Direktør Helge Hasselgård minner om at Carlsberg var majoritetseier allerede før dagens salg.

- Carlsberg hadde jo allerede 60 prosent. I det store og det hele er dette et skritt i en internasjonalisering av bransjen. Det er imidlertid ikke noen grunn til å si at eksempelvis E.C. Dahls skal bli mindre trøndersk etter dagens beslutning om salg, sier Hasselgård til TV 2 Nettavisen.

Aas, Mack og Grans er i dag blant de store bryggeriene som ikke har utenlandsk eierskap. Hansa Borg har norske majoritetseiere, men her finnes det også både svenske og danske eierinteresser.

- Folk tenker ikke så mye på eierskapet når de identifiserer en ølsort med en landsdel eller region. Det er for eksempel få i Bergen som vet at hoveddelen av eierskapet i Hansa Borg finnes i Sarpsborg, sier Hasselgård.

Han sier samtidig at et utenlandsk eierskap ikke nødvendigvis betyr økt fare for norske arbeidsplasser.

- Det er veldig tidlig å si noe om hvordan endringer i eierskapet vil påvirke Ringnes. Vi er først og fremst opptatt av å bevare produksjon i Norge, og det er ikke så enkelt å peke på norsk eierskap som nøkkelen til fortsatt produksjon i Norge. Kan hende vil dette slå positivt ut, sier Hasselgård.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere