RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Labert boligsalg i desember

Sist oppdatert:
Etter en rekordsterk høst, tar boligmarkedet seg nå en pust i bakken. Desember er en laber måned for selgerne. Sjekk boligsalget her.

Tidligere år har våren vært bra, og høsten rolig. Men i år har det vært stikk motsatt. Tempoet i boligmarkedet skiftet kraftig etter sommerferien, i takt med at renten sank og optimismen steg i norsk økonomi.

Til tross for at boligsalget hittil ikke har utviklet seg som før, ser det ut til at desember blir like rolig som alltid.

Mindre tempo i markedet

Av 50 annonserte boliger i begynnelsen av desember, var 21 objekter solgt etter under en uke. Tilsvarende tall for november var 29, mens det i september og oktober var solgt henholdsvis 29 og 29 objekter i løpet av samme tidsperiode.

I april var til sammenlikning bare 17 av 50 boliger solgt etter to uker. Så til tross for at omsetningen er lavere i julemåneden, er det likevel høy aktivitet.

- Ingen bombe

- Det er ingen bombe at det roer seg før jul. I desember 2002 var det en nedgang i antall omsatte boliger på mellom femti og 75 prosent i forhold til resten av året. Og desember-roen har slått til i år også, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerfobund til TV 2 Nettavisen.

Tveter spår at det blir enda roligere nærmere jul.

Han påpeker at selv om mange synes boligmarkedet har vært forferdelig dårlig i år, viser tall fra Kredittilsynet at det bare er en marginal nedgang fra fjoråret.

Venter til etter jul

Eiendomsmegler Odd Kalsnes i A-megler bekrefter også at boligsalget i desember dabber av.

- Generelt sett går desember alltid ned, spesielt på dyre objekter. De under to millioner kroner går uansett, men for objekter over to millioner er det roligere, sier Kalsnes til TV 2 Nettavisen.

Kalsnes mener mange venter med å kaste seg inn i markedet til etter jul. Dette både på grunn av forventninger om ytterligere rentekutt, og tro på prisoppgang for de som skal selge før de kjøper noe nytt.

Flere ned fra gjerdet

Bjørn Erik Øye ved analysebyrået Prognosesenteret mener de gode høsttallene for boligmarkedet skyldes at flere har kommet ned fra gjerdet etter sommeren. Det har vært mindre usikkerhet i høst enn tidligere i år blant boligkjøperne.

-Vi tror boligmarkedet vil beholde den gode farten fremover. Neste år vil det være høy optimisme i første og til dels i annet kvartal. Deretter vil renteutvikling og spådommer om renteutvikling styre markedet, sier Øye til TV 2 Nettavisen.

Tror på 5 til 6 prosent høyere boligpriser

Prognosesenterets tall over nordmenns flytteplaner viser at 28 prosent flere har planer om å flytte i forhold til på samme tid i fjor. Flyttetallet for neste år er det høyeste siden 1999.

De av oss som har flytteplaner forventer å måtte betale 16 prosent mer for en bolig til neste år, i forhold til betalingsforventningene i 2002.

- Men vi tror på en prisstigning på fem til seks prosent for hele Norge til neste år, opplyser Øye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere