RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Labre handelstall gir kronefall

Sist oppdatert:
Et uventet fall i detaljhandelen i september har svekket kronekursen torsdag formiddag.

SSBs detaljomsetningsindeks viser et sesongjustert fall på 0,5 prosent fra august til september. Makroekspertene hadde i snitt ventet pluss 0,4 prosent, ifølge en rundspørring gjort av TDN Finans. Ingen av dem ventet fall.

Det var spesielt handelen med dagligvarer som trakk ned september.

- Fortsetter utviklingen å være så svak fremover, må anslagene for konsumveksten i år nedjusteres, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal til TV 2 Nettavisen.

DnB NOR Markets gir følgende kommentar i en rapport i dag: - Selv om tallene svinger mye og ikke alltid er helt til å stole på, er det mye som taler for at Norges Bank vil nedjustere sine anslag for privat konsum i neste ukes inflasjonsrapport.

Fra juli til august steg indeksen med hele 1,3 prosent, men nå snudde den altså ned igjen. Indeksen har svingt svært mye opp og ned de siste månedene, og dette har påvirket utsiktene for renten betydelig.

En kraftig vekst i handelen vil normalt bety at Norges Bank øker renten for å dempe kjøpelysten og dermed temperaturen i økonomien.

Motsatt vil en svak handelsutvikling trekke mot lavere renter, noe som igjen vil trekke kronekursen ned fordi det blir mindre attraktivt å eie kroner.

Ti minutter etter at detaljhandelstallene kom, koster det 8,18 kroner for en euro, mot 8,16 kroner før tallene kom. Kronen har altså svekket seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere