RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lakseprisen mot konkursnivåer

Lakseprisen faller uke for uke og er nå nede på nivåer som kan utløse nye konkurser i oppdrettsbransjen. Dette sender lakseaksjene på Oslo Børs til havets bunn.

Utviklingen av lakseprisen er sørgelig for de mange oppdrettsbedriftene i distrikts-Norge.

Den siste uken fortsatte fallet i eksportprisen for fersk laks fra 20,46 kroner pr. kilo til 20,11 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå. Prisen har falt syv uker på rad. Volumet av fersk laks økte fra 6.671 til 7.756 tonn, noe som er høyere enn tidligere i høst. Det er altså stort tilbud på markedet.

Da optimismen var størst i laksenæringen rundt år 2000, var kiloprisen over 30 kroner pr. kilo. Tidligere i år har prisen stort sett svingt mellom 22 og 25 kroner, og det er et nivå laksenæringen kan leve med.

Dagens nivå, derimot, er så lavt at det ikke dekker driftskostnadene til mange av oppdrettselskapene, og konkursspøkelset vil derfor igjen banke på døren hvis dagens priser holder seg.

Fortsatt usikkerhet rundt mulige kvoter og minstepriser fra EU skaper også usikkerhet for en hardt prøvet næring.

Dette reflekteres i kursene på oppdrettselskapene på Oslo Børs, som har falt markant utover høsten, i takt med lakseprisen. Det tidligere flaggskipet Pan Fish er i dag ned 1 prosent til 1,32 kroner. Dersom dette blir sluttkursen vil det være ny historisk bunnrekord for aksjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere