RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Laksetoll stoppes av EU?

Sist oppdatert:
EU-kommisjonen vil innføre straffetoll på Norsk laks. Men om laksetollen blir innført, kan den komme til å bli avviklet i løpet av noen få uker.

EU-kommisjonen foreslo tirsdag at det innføres straffetoll på import av laks fra Norge og andre utenforland, i praksis Chile og Færøyene. Spørsmålet vil diskuteres i den såkalte Safeguardkomiteen torsdag neste uke.

Det er Irland og Storbritannia som har stått i spissen for å få gjennomført tiltaket. De frykter at billig importlaks fra Norge og andre ikke-medlemsland vil gjøre det umulig for deres egne lakseoppdrettere å konkurrere. Laksetollen kan bli så høy som 25 prosent.

En anonym kilde i EU-systemet som "kjenner godt til laksesaken", sier til avisa Fiskaren at mange av landene i Safeguardkomiteen, også de mye medlemmene, vil gå imot at EU iverksetter straffetiltak mot Norge og de andre lakselandene.

Safeguardkomiteen foretar likevel ingen formelle avstemninger. Men dersom kommisjonen likvel velger å stå på videre uansett stemningen i komiteen, kan saken ende i EUs ministerråd. Her er det tilstrekkelig med 35 prosent av stemmene for å stoppe vedtaket. Straffetollen vil da i det lengste ikke ha vart mer enn to måneder, skriver Fiskaren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere