RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lammer trolig alle matkjedene

Sist oppdatert:
Handelsnæringen går langt i å bekrefte at de vil gå til lockout hvis det blir matstreik. Dermed vil de aller fleste matkjedene bli rammet av streiken.

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) representerer arbeidsgiverne i lønnsoppgjøret til transportarbeiderne. Partene forhandler på sin siste dag i dag, og hvis det ikke oppnås enighet før klokken 22 i kveld blir det streik fra i morgen.

Mandag ettermiddag samlet HSH-toppene seg til møte for å avklare hvor vidt det skal tas ut passiv lockout i forbindelse med streiken. Bakgrunnen er at HSH mener en streik vil virke konkurransevridene blant dagligvarekjedene ved at kun deler av næringen berøres.

Rema 1000 og NorgesGruppen rammes på Østlandet, mens ICA, Rimi og Maxi berøres i Agderfylkene og i Rogaland.

- Nærliggende med lockout
Spørsmålet om lockout ble ikke avklart på møtet mandag. Men i forkant av forhandlingene som ble innledet klokken 10 tirsdag, ga informasjonsdirektør Jarle Hammerstad i HSH klare signaler.

- Dette er ikke noe vi trenger å ta en avgjørelse på før i morgen. Det vil ikke tre i kraft før mandag neste uke uansett, i og med varslingsfristen på fire dager. De som er berørt av streiken og forhandlingsledelsen i HSH er unisont enige om at streiken er sterkt konkurransevridene. Dermed er det nærliggende å svare med passiv lockout, sier Hammerstad til TV 2 Nettavisen.

- Avventer mekling
Hvorfor har dere ikke varslet en lockout allerede?

- Skulle vi hatt en lockout samtidig som streiken blir startet måtte vi tatt den beslutningen fredag. At vi venter har også noe å gjøre med at vi sitter i megling og vil se an diskusjonen, sier Hammerstad.

Hvis det ikke kommer til enighet i forhandlingene hos Riksmeglingsmannen innen fristen utløper i kveld er det mye som kan tyde på at en lockout blir varslet i løpet av morgendagen. Da vil de fleste øvrige kjedene bli rammet fra og med mandag neste uke.

Selv om HSH går til lockout vil butikker tilknyttet Coop fortsatt få matleveranser. Coop-kjeden er ikke knyttet til HSH.

SI DIN MENING:
Kjøper du ekstra mat i frykt for streik?
Nei, hamstrer ingenting
Ja, har forberedt meg
Kjøper litt ekstra i dag
Hamstrer bare billig-øl
Bryr meg ikke

Se resultat
En passiv lockout vil være arbeidsgiversidens våpen for å presse fram en tvungen lønnsnemnd. Hvis situasjonen med leveringer av mat blir så prekær at det kan hevdes at folks helse settes i risiko, kan regjeringen gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

Kjemper for å unngå tvungen lønnsnemnd
Det er noe Norsk Transportarbeiderforbund (LO) og YS-forbundene Prifo og Yrkestrafikkforbundet vil sette alt inn på å unngå. I går var de tre forsiktige med å varsle opptrapping av streiken. Det er meldt plassfratredelse for 700 av de totalt 2500 transportarbeiderne som representeres.

- Dette er noe vi vil vurdere underveis. Vi registrerer at HSH snakker om en passiv lockout slik at myndighetene vil tvinge igjennom en tvungen lønnsnemnd, men vi satser alt på å unngå dette, sa nestleder Lars Johnsen i Transportarbeiderforbundet til TV 2 Nettavisen i går.

Fristen for forhandlingene er satt til klokken 22 tirsdag kveld. TV 2 Nettavisen følger forhandlingene ut over dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere