RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lån én million for 2600 kroner

Akkurat når renta er som lavest, lokker bankene med avdragsfrie lån. For 2600 kroner i måneden kan du låne én million kroner.

Privatbanken annonserer for tiden med avdragsfrie boliglån, hvor du kun behøver å betale rentene i opptil ti år. Boligkjøpere kan dermed sikre seg et millionslån med svært lave månedlige utgifter.

- Et lån på en million kroner vil koste 2630 kroner i måneden, bekrefter leder for boliglån i Privatbanken, Bjørn Havsgård, overfor TV 2 Nettavisen.

- Suksess
Ifølge Havsgård har lanseringen av lån uten avdrag vært en suksess.

- Ja, vi har fått svært god respons. Det gir en fleksibilitet og en mulighet for å planlegge økonomisk belastning. Mange gjør en vurdering av situasjonen de er i nå, og ser at de vil få mulighet til å betale mer noen år fram i tid. Da kan dette produktet være en god idé, sier han.

Lave månedlige utgifter gjør at mange ønsker å låne mer enn opprinnelig planlagt. Havsgård understreker samtidig at banken foretar de samme vurderingene av kundenes betalingsevne som ved ordinære lån.

- Det er nok flere som ønsker å låne mer enn tidligere. Vi tar imidlertid de samme vurderinger her som med andre lån. Betalingsevnen vurderes opp mot en rente som kan tenkes å stige med tre prosent fra dagens nivå, sier han.

- Lite lønnsomt
Landkreditt Bank er per i dag blant de rimeligste bankene i markedet på boliglån. Også her kan kundene få avdragsfrie lån.

- Vi har inntil tre års avdragsfrihet som tilbud til våre kunder. Personlig mener jeg at det ikke er så lønnsomt for kunden å ha så lang avdragsfrihet. Det blir dyrt i og med at du betaler renter og kommer ikke noe videre, sier assisterende banksjef personmarked i Landkreditt, Unn Benco Arntzen, til TV 2 Nettavisen.

Mange lar seg kanskje friste nå som renta er så lav?

- Jeg ville kanskje sagt at det motsatte burde vært naturlig. Nå bør man heller betale litt mer i avdrag. Men det er klart at for unge i en etableringssituasjon, hvor man vet at man vil ha bedre inntekt om noen år kan dette være en løsning, sier Arntzen.

Koster deg flesk
Det er liten tvil om at 2600 kroner for et millionslån låter fristende for boligkjøpere i dagens marked, men medaljen har sin bakside. Selv om månedskostnaden er lav, blir renteregninga etter hvert svært høy.

Tar du opp et millionslån og betaler det ned på 20 år, vil du med dagens rente få en renteutgift på 311.000 kroner. Velger du å ta ti års avdragsfrihet, for så å betale ned lånet på 20 år blir renteutgiften på 621.000 kroner.

Bekymret for gjeldsvekst
Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) frykter at dagens lave rente skal føre til at lånetagere tar på seg en for stor gjeld.

- Vi har, i og med rentenedgangen som har pågått, uttrykt en viss bekymring for at folk som er forgjeldet og som føler seg fristet til å låne mer. I forbindelse med slike tilbud maner vi til at folk bør tenke seg om. Et lån på bolig vil gjerne løpe 20 til 30 år frem, og da kan du få oppleve helt andre renter enn vi har i dag, sier informasjonssjef i FNH, Stein Haakonsen, til TV 2 Nettavisen.

Han understreker samtidig at han ikke er bekymret for at bankene tar seg vann over hodet ved å legge ut lån med lave månedlige utgifter.

- Vi er av den oppfatning av bankene foretar gode vurderinger av lånetakers totale økonomi. Det legges inn kraftige rentemarginer, hvor betalingsevnen vurderes ut fra renter som ligger langt over dagens nivå, sier Haakonsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere