RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lånefest kan gi rentehopp

Sist oppdatert:
Låneveksten for husholdningene holder seg på et høyt nivå, mens norsk næringsliv de siste månedene har økt sin gjeld. Veksten kan gi renten et puff oppover.

Norges Banks kredittindikator for desember viser at gjelden her til lands har steget med 8,8 prosent de seneste 12 månedene. I november lå tilsvarende tall på 8,4 prosent.

På forhånd hadde økonomene i snitt ventet seg en gjeldsøkning på 8,6 prosent. Anslagene varierte fra 8,0 til 8,9 prosent.

Havnet høyt i intervallet

Ikke siden mai 2003 har norske bedrifter lånt mer penger enn i sist måned. Siden i fjor høst har kurven stadig pekt oppover.

Den økende gjelden i norsk næringsliv kan gi utslag i raskere renteheving enn ventet. Nordea skriver i sin morgenrapport at vi må regne med en renteoppgang dersom låneveksten ender i den øvre del av konsensusintervallet.

Banken mener riktignok at kredittveksten i så fall skulle endt over 8,9 prosent, men det er likevel ikke til å stikke under en stol at økningen var sterkere enn det økonomene ventet.

Hadde veksten derimot endt under 8,2 prosent, ville det gitt Norges Bank en god grunn til å vurdere videre rentenedgang.

Neste rentemøte i Norges Bank er førstkommende onsdag, og de aller fleste økonomene venter uendret styringsrente. Rentehoppet skal først komme i slutten av andre eller i tredje kvartal. Anslagene ble imidlertid laget i forkant av dagens tall.

Holder lånemengden oppe

Husholdningenes lånevekst har omtrent flatet ut på et høyt nivå. I desember lå gjeldsveksten på 11,4 prosent, mot 11,2 måneden før. Konsensus for husholdningene lå på 11,2 prosent.

Veksten i det glidende tremånedersgjennomsnittet var 10,0 prosent ved utgangen av november, opp fra 9,8 prosent ved utgangen av oktober. Gjelden til ikke-finansielle foretak steg med 3,7 prosent de siste tolv månedene frem til utgangen av desember, opp fra 2,2 prosent i november før.

Kredittindikatoren måler hvor stor gjeld norsk næringsliv, husholdninger og kommuner har.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere