RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lånefesten bekymrer ekspertene

Sist oppdatert:
Det siste året har samlede lån til norske husholdninger økt med nesten 11 prosent. Renteekspert Jan Andreassen synes Svein Gjedrem burde bekymre seg mer over den voldsomme lånefesten.

Den lave renta gjør at låneveksten fortsatt er stor her til lands. Inkludert bedrifter og offentlig virksomhet, var utlånsveksten på 7,3 prosent fra februar i fjor til februar i år. Makroekspertene hadde på forhånd ventet seg en lånevekst på 7,4 prosent.

Det er husholdningene som ene og alene driver låneveksten i været. Utlån til norske privatpersoner har økt med hele 10,8 prosent de siste 12 månedene. I samme periode falt utlånene til ikke-finansielle foretak med 0,2 prosent.

Bekymret for husholdningene

Makroanalytiker Jan Andreassen i Terra Fonds er bekymret over at folk tar opp stadig større lån. Fortsetter utlånene å øke i samme tempo, vil husholdningenes gjeld være doblet i løpet av seks og et halvt år.

- Det går fort unna, konstaterer han.

Andreassen håper Norges Bank dropper det varslede rentekuttet seinere i år av hensyn til den tiltakende lånefesten.

- Jeg mener det var feil å kutte sist, og Norges Bank bør i hvert fall ikke senke renta mer nå, uansett hva inflasjonen er. Etter min vurdering burde Norges Bank bekymre seg mer for husholdningenes langsiktige finansielle balanse, sier makroanalytikeren til TV 2 Nettavisen.

Andreassen påpeker at den høye låneveksten gjør husholdningene sårbare for plutselige tilbakeslag i økonomien, som for eksempel oljeprisfall, inntektsbortfall og renteøkninger.

Lysning for bedriftene

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank mener utlånsstatistikken fra Norges Bank viser at norske bedrifter er over kneika. Til tross for at låneveksten er negativ de siste 12 månedene, er tallene for de siste månedene svært oppløftende, påpeker han.

- Indikasjonen på at aktiviteten i næringslivet nå er på vei opp er for det første en bekreftelse på at økonomien utvikler seg som ventet, og at oppsvinget nå er i ferd med å bli bredere basert og mer solid fundert, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere