RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lånekassen frykter rentejuks

(TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Angrer du på å ha bundet studielånsrenta? Lånekassens regelverk gjør det mulig å kvitte seg med fastrenta på en enkel måte. Åpningen kan føre til at regelverket må endres.

Et smutthull i regelverket gjør at hvem som helst kan få opphevet fastrenteavtalen sin. Alt du trenger å gjøre er å melde deg opp til et nytt studium, og ta opp studielån.

Da opphører din gamle og kostbare fastrenteavtale og du får automatisk en rente på kun 4,2 prosent - som er Lånekassens flytende rente fra årsskiftet.

Bekrefter ordning
Lånekassen bekrefter at dette er en reell mulighet for kundene.

- Det er en ordning som er ment for de som ønsker å ta videre studier. Det er verdt å minne om at du da skriver under på at du har til hensikt å ta studiet, du skriver også under på at hvis det skjer endringer i studieforholdet så skal Lånekassen varsles, sier fagdirektør i Lånekassen, Vigdis Moseng, til TV 2 Nettavisen.

Risikoen ved å søke studielån på feilaktig grunnlag er likevel ikke større enn at du svekker mulighetene for å få studielån på et senere tidspunkt. Lånekassen opererer nemlig med en maksimal grense for antall år det kan tildeles studielån.

Kan måtte revurdere ordning
Moseng innser samtidig at ordningen kan bli et problem sett i lys av det aktuelle rentebildet.

- Hvis dette viser seg å bli et alvorlig problem, kan regelverket komme i miskreditt. Da kan vi måtte vurdere regelverket, bekrefter Moseng.

Kraftige rentebevegelser
Både fast- og flytende studielånsrente har falt kraftig det siste året. Flere sitter dermed med en saftig ekstraregning etter å ha bundet studielånsrenta så høyt som 7,6 prosent.

Det siste fastrentetilbudet fra Lånekassen var så lavt som 4,9 prosent over de neste tre årene.

Bergenseren Rune Aasen har allerede benyttet seg av smutthullet med stor suksess.

- Med et lån på nesten 300.000 kroner tjente jeg 4.500 kroner i året på å benytte meg av dette smutthullet. Det fine er jo at du ikke er nødt å avlegge eksamen for at smutthullet skal "virke".

Ifølge Lånekassens regler holder det å melde seg opp til et nytt studium for at fastrenteavtalen opphører, sier Aasen til P4-nyhetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere