RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Langsom prisvekst

Sist oppdatert:
- Når Norges Bank sier at 4,5% er det riktige nivået på lønnsveksten, er det ganske tvilsomt. Man risikerer at de styrer mot en for stram lønnsvekst. Det vil kunne generere for lav inflasjon i tiden fremover, mener Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

DnB NOR la i dag frem sin kvartalsrapport for de økonomiske utsiktene i tiden fremover. De anslår sterk vekst i den norske økonomien i 2004, i tråd med det internasjonale oppsvinget. Men inflasjonen vil stige senere enn tidligere antatt, mener de.

Veksten i norsk økonomi tok seg opp mot slutten av fjoråret. Omslaget har vært drevet av sterk vekst i det private forbruket, men også vekst i offentlig etterspørsel har bidratt. DnB NOR Markets anslår at BNP vil vokse med 3,2% i 2004. Deretter vil veksten dempe seg noe, og vil ligge på omkring to prosent i årene fremover.

Sakte, men sikkert

Kjerneinflasjonen, som i februar var negativ, er på vei oppover. DnB NOR mener imidlertid at det kan ta lenger tid enn Norges Bank anslår i sine prognoser. Den økonomiske veksten i eurosonen er fortsatt svak. Ledig kapasitet og flytting av produksjon til lavkostland kan holde inflasjonen lav internasjonalt.

I Norge kan økt lavkostimport, blant annet fra Kina, og økt innvandring fra Øst-Europa etter EU-utvdelsen presse prisnivået nedover. Økt konkurranse på flere markeder, som flyreiser og teletjenester, legger også sin demper på prisutviklingen.

DnB Nor Markets anslår forsiktig en kjerneinflasjon på 0,4% i år. De venter at Norges bank begynner å heve renten mot slutten av året og anslår en foliorente på to og en halv prosent om ett år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere