RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lav prisvekst holder renten nede

Sist oppdatert:
Fra oktober i fjor til oktober i år steg prisene med 0,9 prosent. Det kan holde rentene lave lenger.

Konsumprisindeksen har steget med 1,6 prosent siste tolv måneder, mot 2,1 prosent i september, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Ser vi bort fra avgifter, strøm og bensin, har prisveksten i løpet av det siste året vært 0,9 prosent. Dette var som ventet fra økonom-hold.

Lenge til renteøkning

- Tallene betyr at det er langt fra en renteøkning. Målet er at vi skal komme opp på en inflasjon på 2,5 prosent, og renten på 2,5 prosent er altfor høy til at målet vil nås, sier makroøkonom Nils Terje Furunes i Gjensidige NOR til TV 2 Nettavisen.

Furunes forteller at endringen i konsumprisindeksen er marginal, og at perioden renten holder seg lav kan bli forlenget.

Strøm trakk ned

Fra september til oktober gikk prisene ned med 0,1 prosent, hovedsakelig på grunn av prisnedgang på energivarer.

Uten energivarer gikk prisene opp 0,1 prosent fra september.

Dyrere mat

Prisene på elektrisitet inklusiv nettleie, gikk samlet sett ned med 2,5 prosent. Elektrisitetsprisene sank mens nettleien økte. Bensinprisene falt med 2,1 prosent fra forrige måned.

Matvareprisene gikk også ned fra september til oktober, med 0,6 prosent. Nedgangen skyldes prisfall på grønnsaker og frukt, og også fisk og enkelte meieriprodukter.

Klær og sko dyrere

Teletjenester viste en prisreduksjon på 0,6 prosent fra forrige måling. Prisene på hotell- og transporttjenester ble redusert fra september til oktober med nedganger på respektive 1,4 og 0,3 prosent.

Prisene på klær og skotøy derimot viste en oppgang fra forrige måned, samlet sett økte prisene med 1,2 prosent. Klesprisene økte mer enn prisene på skotøy. Prisene på klær og skotøy ligger fortsatt under nivået før sommersalget startet.

Det ble også registrert prisoppgang på møbler.

Husleiene steg

Beregnet og betalt husleie har steget med 3,9 prosent siden oktober 2002 og bidrar også til tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen.

Matvareprisene er en annen viktig bidragsyter som har steget i samme størrelsesorden. Det er særlig prisene på friske grønnsaker som bidrar til å trekke opp den samlede prisveksten på matvarer.

Dyrere å forsikre seg

Det har blitt registrert betydelig prisvekst på en rekke tjenester siste tolv måneder. Forsikringspremier har økt med 7,7 prosent, mens blant annet prisene på helse- og transporttjenester har steget med henholdsvis 8,8 og 4,5 prosent.

Prisene på klær er den enkeltfaktoren som bidrar klart mest til å dempe konsumprisveksten fra oktober 2002 til oktober 2003. Klesprisene ligger 13,7 prosent under fjorårsnivået.

Også prisene på audiovisuelt utstyr fortsetter å dempe veksten i konsumprisene med et prisfall på 8,5 prosent siste tolv måneder

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere