RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Laveste dollar på 12 år

Sist oppdatert:
Dollaren har rast siden i går, til det laveste nivået mot kronen på 12 år. Meglerhuset Merrill Lynch tror kursen skal mye lenger ned.

En dollar koster fredag morgen 6,08 kroner. Det er det laveste nivået for dollar mot krone på 12 år, siden høsten 1992. I løpet av torsdag og fredag morgen har kursen falt fra 6,18 kroner.

Dollaren har falt og falt fra et nivå over 9 kroner siden begynnelsen av 1992, på bekymring over de store underskuddene på handelsbalansen og statsbudsjettet i USA.

Men det siste døgnets fall er ifølge markedsaktører utløst av en artikkel i en avis i Kina om at den kinesiske sentralbanken har redusert sin beholdning av amerikanske verdipapirer.

Så langt har utlendingene, spesielt asiatene, finansiert det amerikanske handelsunderskuddet ved å kjøpe amerikanske verdipapirer, spesielt statsobligasjoner.

Men dersom de går lei av å se på at disse papirene faller i verdi i takt med dollaren, kan det utløse en kjedereaksjon som kan sende dollaren brått ned, og utløse kursras på amerikanske børser.

Dollaren har også falt mot euro det siste døgnet. Fredag morgen koster en euro 1,33 dollar. Så mye har amerikanerne aldri måttet betale for den felleseuropeiske valutaen, etter at den ble innført.

Tror på videre ras
Merrill Lynch tror dollaren skal helt ned i 5,58 kroner i løpet av et år. Det fremkommer i investeringsbankens rapport «Top Themes for 2005».

Årsaken skal være at dollaren er overvurdert i forhold til underskuddet på driftsbalansen og at Fed snart vil gjøre seg ferdig med rentehevingene, skriver Finansavisen.

- Skrekk og gru. De dynamiske effektene er mye mer alvorlige enn de statiske. Ledere i industribedrifter vil ta time-out på hvor aktuelt det er å etablere virksomhet i Norge, sier næringspolitisk direktør i Teknologibedriftenes Landsforening Knut E. Sunde, til Finansavisen.

Merrill Lynch tror dessuten kronen vil styrke seg også mot euro gjennom året, og være på 7,60 mot euro ved slutten av 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere