RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ølavgiften opp, men billigere boksøl

Sist oppdatert:
Regjeringen fjerner avgiften på engangsemballasje, samtidig økes avgiften på øl. Dermed blir boksøl billigere, mens øl på flaske går motsatt vei.

Regjeringen vil fjerne den såkalte engangsemballasje-avgiften for drikkevarer.

I revidert nasjonalbudsjett argumenteres det for at grunnavgiften på engangsemballasje ikke er en miljøbegrunnet avgift. Avgiften skal fjernes fra 1. juli 2004.

For at regnestykket skal gå opp, foreslås det samtidig at produktavgiften på drikkevarer økes med 2,2 prosent.

- Dette blir feil vei å gå. At grunnavgiften fjernes, er for så vidt bra nok, men de går feil vei i forhold til avgiftene på øl. Avgiftene på øl må senkes, men her går de i stedet motsatt vei ved å øke produktavgiften. Dermed gjør regjeringen det vanskeligere for seg selv, sier direktør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannsforeningen til TV 2 Nettavisen.

Ifølge bryggerinæringen innebærer avgiftsomleggelsen at prisen på flaskeøl stiger med om lag 15 øre for en 0,33 liters flaske. Avgiftskuttet på engangsemballasje vil medføre at boksøl vil bli om lag 70 øre rimeligere. Også alkoholfri drikkevare på engangsemballasje vil bli tilsvarende rimeligere.

Hasselgård er likevel usikker på hvor vidt forbrukerne vil få glede av dette.

- Når det gjelder øl har jo dagligvarenæringen tatt den jobben regjeringen glatt har hoppet over, ved å senke prisene. Med utslagspriser ned mot 15 kroner for en halvlitersboks, tror jeg imidlertid det er lite rom for å senke prisene ytterligere, sier Hasselgård.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere