RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ledigheten øker igjen

Sist oppdatert:
Omslaget i arbeidsmarkedet lar vente på seg. Noen markert bedring vil det ikke bli før i andre halvår i år, tror sjeføkonom Thomas Ekeli. Gjør regjeringen nok? Si din mening.

Fra januar til februar økte antall registrerte arbeidsledige med 800 til 96.900, ifølge sesongjusterte tall fra Aetat. Det tilsvarer 4,1 prosent av arbeidsstyrken.

Inkludert folk på tiltak, økte ledigheten med 1.600 personer.

Økningen kommer etter at ledigheten falt i januar. Det siste halvåret har ledighetsraten ligget omtrent flatt fra måned til måned.

SI DIN MENING:
Bør regjeringen gjøre mer for å senke ledigheten?
Ja, den er altfor høy
Nei, andre ting er viktigere
Nei, noe ledighet må vi regne med
Bryr meg ikke

Se resultat
- Bedring etter sommeren

Sjeføkonom Thomas Ekeli i Pareto Securities påpeker at januartallene var bedre enn ventet, og mener vi fortsatt er inne i en trend med svakt fallende ledighet. Noen markert bedring får vi imidlertid ikke før i andre halvår 2004.

- Norsk økonomi vil gå meget bra, og tempoet vil ta seg litt opp i andre halvår. Det vil også gi seg utslag i fallende ledighet, sier han.

Ekeli mener stabil ledighet i en periode med gryende økonomisk oppgang indikerer at produktiviteten øker.

- Det er også positivt for økonomien, påpeker han.

Få ledige stillinger

Arbeidsdirektør Inger-Johanne Stokke mener det ikke ligger noen dramatikk bak tallene, men at det ikke er noen utsikter til snarlig bedring. Hovedproblemet er at det fortsatt er svært få ledige stillinger der ute.

«Tilgangen av ledige stillinger gir ingen signaler om at bedringen på arbeidsmarkedet vil bli betydelig med det aller første», skriver Aetat i en pressemelding.

– Tilgangen av nye arbeidssøkere har hittil i år ligget på et langt lavere nivå enn i store deler av fjoråret. Også utviklingen i tilgangen på ledige stillinger indikerer en mer stabil utvikling på arbeidsmarkedet. Dette forsterker bildet av at arbeidsmarkedet har stabilisert seg, etter nærmere tre år med økt ledighet, utdyper arbeidsdirektøren.

Aetat mener økningen fra januar til februar kan skyldes tekniske forhold ved målingene.

«Vi tolker derfor ikke dette som en forverring på arbeidsmarkedet. De tegn til bedring på arbeidsmarkedet januartallene ga inntrykk av, bekreftes imidlertid ikke av februartallene», heter det videre i pressemeldingen.

- For tidlig å friskmelde

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman sier det er for tidlig å friskmelde arbeidsmarkedet.

- Aetats ledighetstall for februar bekrefter det regjeringen har sagt om at ledighetstoppen er nådd - og så vidt passert. Det er imidlertid for tidlig å friskmelde arbeidsmarkedet, sier han.

Norman påpeker at mange bedrifter nøler med å ansette folk til tross for at norsk økonomi går bedre enn på lenge.

- Fortsatt lavt omfang av utlyste stillinger tyder på at det fremdeles er en del usikkerhet i næringslivet. Derfor er et moderat lønnsoppgjør viktigere enn noensinne, fortsetter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere