RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Les Telenors tiggerbrev

Sist oppdatert:
Kontrollen over 60 milliarder står på spill for Telenor. Nå ber de på sine knær om hjelp.

Det har i lengre tid vært krig mellom en av verdens rikeste menn, Mikhail Fridman og den norske telegiganten Telenor. Kampen står om mobilkjempen VimpelCom og verdier for rundt 60 milliarder kroner.

NA24 - din nye næringslivsavis

To kandidater
Nå har Telenor sendt ut et brev til VimpelComs aksjonærer hvor de ber om støtte på selskapet generalforsamling 23. juni. Blant annet har Telenor to uavhengige styremedlemmer som de ønsker i styret.

Jo Lunder er en av dem. Han var administrerende direktør i VimpelCom i tre år og har siden vært styreformann. Ellers ønsker Telenor Larry Zielke, en amerikansk advokat som har god erfaring fra ulike vekstmarkeder og Russland.

Les Telenors tiggerbrev her

Striden mellom Telenor og Fridmans investeringsselskap Alfa Group dreier seg om kontrollen over Russlands nest største mobilselskap og Ukrainas største mobilselskap, Kyivstar. Alfa Group, som eier 24,5 prosent av VimpelCom og har kontroll over selskapet, på tross av at Telenor 29,9 prosent.

Blant annet har Vimpelcom satset flere hundre millioner dollar på det lille ukrainske mobilselskapet URS, mot Telenors vilje. De to selskapene eier Kyivstar sammen, men her er det Telenor med sine 56,5 prosent som sitter på bukta og begge endene.

En fiendtlig handling
I midten av februar tilspisset kampen seg da VimpelCom la inn et bud på Kyivstar uten at Telenors styremedlemmer i VimpelCom-styret visste noe. Det ble sett på som en fiendtlig handling av Telenor, som sa nei, men nå har de foreslått et kjøp mot at Telenor får oppgjør i kontanter og har mulighet til enten å selge seg ut til markedspris, eller kjøpe Alfa Groups andel.

Denne markedsbaserte utløsningsmekanismen er ikke Alfa uten videre interessert i å godta.

Nylig mottok Telenor et brev fra Alfa-eide Altimo, hvor de ba det norske teleselskapet om å endre sine regnskaper og ta ut Kyivstar-tallene fordi de hevder Telenor ikke kontrollerer en stor nok andel av aksjene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere