RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Arne Lutro, TV 2 Nettavisen

Leserstorm etter konkursen

Sist oppdatert:
Deltakerne i svindelpyramiden The 5 Percent Community raser mot lederne av selskapet. Advokaten til en gruppe saksøkere håper hente tilbake flere millioner kroner til klientene.

Det som tegner til å være en av de største finansskandalene i Norge, tok torsdag en dramatisk vending. The 5 Percent Community er konkurs.

TV 2 Nettavisen har i dag fått henvendelser fra mennesker over hele landet som har tapt store beløp på pyramidesvindelen. Mange lurer på hvilke muligheter de har til å få igjen pengene og hvor de kan henvende seg.

Håper på millioner
Advokat Olav Sylte representerer rundt 150 aksjonærer som vil saksøke T5PC. Firmaet tar gjerne imot henvendelser, og har håp om at en del av pengene i T5PC-systemet kan føres tilbake til lederne.

- Vi holder på med etterforskning. Det som er spørsmålet, er hvor pengene er. Vår oppgave er å sørge for at pengene som er er tatt ulovlig ut av selskapet, blir tilbakeført til våre klienter, sier Sylte til TV 2 Nettavisen.

- Hvor store summer kan det dreie seg om?

- Det er umulig å si nå, men det kan være snakk om mange millioner kroner som ligger rundt om og som kan føres tilbake til deltakerne, sier Sylte.

Forbannede deltakere
Advokatfirmaet mottar daglig ti, femten henvendelser om pyramideselskapet. For mange dreier det seg ikke først og fremst om å få igjen pengene de har investert.

- Min oppfatning det er nesten like viktig å få satt fokus på saken og forfølge personene som står bak. Vi har en del meget forbannede klienter som føler seg sveket og ført bak lyset, sier advokatfullmektig Morten Thomsen ved Advokatfirmaet Sylte til TV 2 Nettavisen.

- Bør sikre spor
Thomsen råder de som har satt penger i selskapet, om å sikre seg spor etter investeringene sine.

- Veldig mange har dokumentasjonen kun på selskapets egne internettsider. Det er veldig viktig at alle går inn på selskapets nettsider og sikrer seg denne dokumentasjonen.

Torsdag kveld var fortsatt selskapets nettsider operative.

Kan dreie seg om en milliard
De fleste henvendelsene TV 2 Nettavisen har fått i saken, dreier seg om mennesker som har satset 10.000 kroner eller mindre. Men Thomsen forteller at mange også har satset større beløp.

- Av de 150 personene vi har kontakt med, er det 20 personer som har satset et sekssifret beløp. Det er et tilsvarende antall som har satset nærmere 100.000 kroner. Gjennomsnittlig investeringer for de opprinnelige 92 saksøkerne lå på rundt 50.000 kroner.

Det fryktes at rundt 70.000 nordmenn har blitt lurt av selskapet for nærmere en milliard kroner til sammen.

- Hallelujastemning
TV 2 Nettavisen har snakket med en rekke personer som har vært med i pyramideselskapet. Blant de som er blitt lurt er det imidlertid få som ønsker å stå fram offentlig.

En 25-åring fra Ålesund forteller at han har tapt så mye som 120.000 kroner.

- Det gikk over tid og jeg økte investeringen av egen vilje. Men utsiktene til fortjenester lokket. Representantene som kom fra Oslo var flinke til å overtale. Det var hallelujastemning og ren plankekjøring, sier 25-åringen til TV 2 Nettavisen.

Lokket venner og familie
En 30 år gammel familiefar fra ei bygd i Telemark sier han satset 10.000 kroner og fikk med seg bekjente og familie til å gjøre det samme.

- Jeg ble vervet inn i dette og vervet blant annet min far, tante, onkel og svigerforeldre, sier 30-åringen.

Han regner med at de til sammen har tapt nærmere 150.000 kroner.

- Om jeg personlig taper pengene betyr ikke så mye, men det er verst for alle de jeg har fått med. Jeg har fått med folk som stoler på meg og jeg føler ansvar for at de er blitt lurt, sier han.

30-åringen forteller han ble forespeilet rundt en 20-dobling av innsatsen.

- Ikke flaut
Også advokatfullmektig Morten Thomsen kjenner igjen beskrivelsene TV 2 Nettavisen har mottatt.

- Mange ønsker ikke å stå fram med dette. Men med tanke på at det er 70.000 vanlige nordmenn som er blitt forledet, er det ikke flaut. Dette er meget dyktige personer som har forledet vanlige folk, påpeker Thomsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere