RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lettere for gjeldsofre

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Folk under gjeldsordning har fått en lettere hverdag. Endringer i gjeldsordningsloven gir gjeldsofrene omkring en tusenlapp ekstra å rutte med i måneden.

Fra 1. juli gjelder nye satser til eget livsopphold for personer under gjeldsordning. Satsene er økt med 14 prosent for enslige og 21 prosent for par. Det betyr mellom 900 og 2360 kroner mer i lommeboka i måneden.

I tillegg til alminnelig prisregulering, henger økningen sammen med Stortingets vedtak om at satsene for livsopphold i gjeldsordningsloven minst skal utgjøre 85 prosent av minstepensjonen. Tidligere har satsene ligget på 75 prosent av minstepensjonen, opplyser Barne- og familiedepartementet i en pressemelding.

- Bare anslagsvis 30 prosent av de som er under gjeldsordning har inntekter nok til at de har bruk for disse satsene. I realiteten er det bare gjeldsofre som jobber som får noen glede av denne økningen, sier seniorrådgiver Egil Rokhaug i departementet til TV 2 Nettavisen.

- Svært romslig
Enslige voksne under gjeldsordning blir nå sittende igjen med 7466 kroner i måneden til å dekke utgifter til livsopphold, i tillegg til midler for å dekke boutgifter og enkelte andre unntak. Tidligere hadde de 6565. Samboere og gifte sitter igjen med 13.476 kroner til sammen, mot tidligere 11.116. Alt over dette beløpet går til kreditorene.

- Satsene er nå blitt svært romslige, mener Rokhaug.

Satsene for barn holder seg på samme nivå som før, kun regulert for prisstigning. Barn under fem får 1740 kroner, 6-10-åringer får 2250 kroner, mens skoleelever og 11-17-åringer får 2860 kroner.

Omstridt
Stortinget vedtok allerede i desember 2002 at "ingen skyldner bør ha mindre å leve av enn om lag 85 av minstepensjon. Dette bør departementet innarbeide i framtidige veiledende satser". Endringene ble presset gjennom av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet, mot viljen til barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Endringene har likevel tatt lang tid å få på plass. SV og Frp gikk tidligere i år ut mot regjeringen og beskyldte den for å trenere Stortingets vedtak.

-Trassige barn
Bengt Scheldt, leder i Gjeldsofferalliansen, gleder seg over endringene er på plass.

- Vi er veldig fornøyd med at disse endringene endelig har blitt gjennomført, etter at departementet har oppført seg som trassige barn og forsinket saken i over et år, sier Scheldt til TV 2 Nettavisen.

Scheldt er fornøyd med de nye satsene for livsopphold som gjeldsofre nå kan nyte godt av.

- Satsene er til å leve av. Gjeldsordning gjør situasjonen forutsigbar for et menneske som kan ha levd fem eller ti år i et gjeldshelvete i forkant, sier han.

Gjeldsordning?
Du må være "varig ute av stand" til å betale gjelden din for å kunne søke om gjeldsordning. Ordningen går ut på at du skal betale så mye som mulig av gjelden til kreditorene over en femårsperiode. Satsene for livsopphold bestemmer hvor mye du får beholde av inntekten.

Klarer du å gjennomføre gjeldsordningen, vil du som hovedregel være helt gjeldfri når gjeldsordningsperioden er utløpt. Du vil da heller ikke lenger ha noen kredittanmerkninger.

Les mer om gjeldsordning på Forbrukerrådets nettsider .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere