RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Liverpool FC

Liverpool-sponsor dundrer i bakken

Sist oppdatert:
Beskyldes for hvitvasking og trues med å bli kastet ut av USA.

Den britiske bankkjempen Standard Chartered blir regelrett slaktet på børsen. Tirsdag sender investorene aksjen ned hele 20 prosent.

Stupet skyldes frykt for at banken kan bli fratatt banklisensen i delstaten New York, noe som i praksis vil føre til utestengelse fra det amerikanske bankmarkedet.

Bakgrunnen for dette er at New Yorks finansmyndigheter beskylder banken for å ha hjulpet Iran med å skjule enorme transaksjoner. De hevder at banken over flere år skjulte 60.000 transaksjoner som samlet beløp seg til 250 milliarder dollar, noe myndighetene mener at er medvirkning til hvitvasking og brudd på amerikanske lover.

Standard Chartered skal ha benyttet filialen i New York til å gjennomføre transaksjonene på vegne av sine iranske kunder. Blant disse skal man både finne den iranske sentralbanken og de statlig eide bankene Saderat og Melli, som begge er påført sanksjoner av USA. De amerikanske myndighetene mener at Standard Chartereds handlinger har gjort det amerikanske banksystemet sårbart for terrorister, narkohaier og korrupte regimer.

Standard Chartered nekter for beskyldningene og sier at de ikke er basert på fakta. Banken hevder at transaksjoner som er i strid med regelverket kun beløper seg til under 14 millioner dollar.

Analytikere sier til CNBC at de tviler på at banken vil bli særlig skadelidene over tid, og at de tror den vil klare å renvaske seg.

Flere banker
Men nyheten er uansett et nytt slag i trynet for britiske storbanker.

I sommer ble en annen britisk storbank, HSBC, anklaget for medvirkning til hvitvasking av penger.

En gransking av det amerikanske Senatet viste at HSBC hadde tjent narkobander og diktaturer gjennom transaksjoner i land som Mexico, Iran og Syria.

HSBC skal ha gjennomført og skjult transaksjoner med Iran verdt 16 milliarder dollar.

Liverpool-sponsor
For nordmenn er Standard Chartered kanskje mest kjent som Liverpools hovedsponsor.

Det var i september 2009 at Liverpool annonserte at de hadde inngått en gigantavtale med banken. Den fireårige avtalen er den største i sitt slag inngått på Anfield, da den gir Liverpool 800 millioner kroner. Banken erstattet det danske bryggeriet Carlsberg, som hadde sponset fotballklubben siden 1992.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere