RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lønnsvinneren Gjedrem

Sist oppdatert:
Mens sentralbanksjef Svein Gjedrem varsler moderat lønnsvekst for oss andre, får han selv et saftig lønnshopp fra nyttår.

Svein Gjedrem får neste år en årslønn på 1,35 millioner kroner, pluss frynsegoder som bil, forsikring og telefon.

Det er klart etter at han, uten seriøs konkurranse, fikk jobben for et nytt åremål.

Gjedrems lønn øker med nesten 15 prosent fra dagens nivå, viser tall TV 2 Nettavisen har hentet inn fra Finansdepartementet.

Dermed blir han en soleklar vinner i forhold til den generelle lønnsveksten i Norge. I Norges Banks siste inflasjonsrapport, som ble publisert i går, blir den generelle lønnsveksten i Norge anslått til 4,5 prosent neste år.

Sentralbanksjefer har i oppgave å begrense lønnsvekst og annen lettsindighet, og for et par år siden holdt Norges Bank en knallhøy styringsrente blant annet av frykt for at lønnsveksten skulle komme ut av kontroll.

Nå er denne frykten ikke så utbredt, og sentralbanken venter en moderat lønnsvekst fremover: «Utsikter til forholdsvis lav lønnsvekst ute, og større arbeidsinnvandring gjennom EØS-utvidelsen, bidrar til at økningen i lønnsveksten blir forholdsvis moderat», heter det i gårsdagens inflasjonsrapport.

Gjedrems lønnshopp tyder på at den økte arbeidsinnvandringen ikke har særlig effekt på jobbmarkedet for sentralbanksjefer.

Gjedrems lønnshopp neste år er det klart største han har hatt som sentralbanksjef, viser TV 2 Nettavisens gjennomgang. De tidligere årene har han fått årlige lønnsjusteringer, men de årlige økningene har vært mindre enn den generelle lønnsveksten i samfunnet.

Men selv om man tar med hele perioden, er Gjedrem en vinner i forhold til den generelle lønnsutviklingen, når man tar med neste års kraftige byks.

Lønnen til sentralbanksjefen justeres i forbindelse med Moderniseringsdepartementets årlig gjennomgang av de stillingene som er på statens lederlønnssystem. Det er Finansdepartementet som står for endringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere