RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LO frykter nytt arbeidslivsdirektiv fra EU

LO-leder Gerd-Liv Valla liker ikke forslaget til EUs nye arbeidsdirektiv som ble lagt fram onsdag.

EU-kommisjonen vil åpne for lengre arbeidsuker for å få et mer fleksibelt arbeidsliv. Men det skal også bli vanskeligere å få fritak fra arbeidstidsbestemmelsene.

Forslaget til revisjon av arbeidstidsdirektivet som EU-kommisjonen la fram onsdag, vil også gjelde Norge hvis det blir vedtatt på grunn av EØS-avtalen.

Forslaget åpner for arbeidsuker på gjennomsnittlig 48 timer over et helt år, mens dagens direktiv kun tillater 48-timers arbeidsuker beregnet over en periode på fire måneder. Utover det må man søke om dispensasjon.

Arbeidsgivere mener dette har ført til problemer, særlig i næringer som er sesongavhengige og har derfor krevd endringer i arbeidstidsdirektivet. I det nye forslaget åpnes det for å forlenge perioden som arbeidsukene beregnes på fra fire til 12 måneder. Målet er å gi arbeidsgiverne økt fleksibilitet.

EU-kommisjonen lytter ikke til europeisk fagbevegelse, slår Valla fast.

Hun mener at forslaget til direktiv innebærer en forverring for arbeidstakerne i EU-området i og med at det britiske unntaket fra arbeidstidsdirektivet blir felles EU-standard. Ifølge Valla kan individuelle avtaler føre til en arbeidsuke på opp til 65 timer.

– Det er viktig at dette direktivet ikke får innvirkning på arbeidet med ny arbeidslivslov som det arbeides med i disse dager. Dette EU-direktivet er helsefarlig og åpner for rovdrift på arbeidstakerne, sier LO-lederen.

Kommisjonens forslag møter kritikk også fra europeisk fagbevegelsen som frykter lengre arbeidsuker. En undersøkelse utført av det britiske arbeids- og industridepartementet viser at en av seks britiske arbeidere jobber mer enn 60 timer per uke. Over 6 millioner arbeidere, det vil si en drøy femdel av landets arbeidsstyrke, jobber mer enn 45 timer i uken. Og av disse jobber 3,75 millioner mer enn 48 timer per uke.

Fagforeningene er også skeptiske til at EU-kommisjonen vil gi arbeidsgiverne anledning til å forhandle direkte med den enkelte ansatte om utvidet arbeidsuke i de bedriftene der arbeidsgiver og fagforening ikke kan bli enige om en slik avtale, eller der hvor arbeiderne ikke er organisert.

Dette kan svekke kollektive løsninger, advarer fagforeningene.

EU-kommisjonen hevder selv at det nye forslaget tvert om tar bedre vare på arbeidernes helse og sikkerhet enn dagen regler. Kommisjonen legger ikke skjul på at arbeidsgivere, særlig i Storbritannia, har misbrukt muligheten til fritak fra arbeidstidsbestemmelsene.

Der har nemlig en del arbeidstakere blitt bedt om å undertegne at de aksepterer utvidet arbeidsuke enten når de ansettes eller i prøvetid. I begge tilfeller kan det spørsmål ved om arbeidstakeren har et reelt valg.

Intensjonen om at det skal føres oversikt over de timer som jobbes utover 48 i uka er heller ikke blitt fulgt opp.

Hvis det nye forslaget blir vedtatt får arbeidsgiveren ikke lenger lov til å be arbeidstakeren om å godkjenne fritak fra 48-timers regelen ved ansettelse, og arbeideren skal ha rett til å trekke tilbake sitt samtykke til enhver tide. I bedrifter der de ansatte er organisert, skal dessuten unntak fra arbeidstidsbestemmelsene godkjennes av begge parter, noe som styrker arbeidstakerne.

Alt i alt skal dette gjøre det vanskeligere å få unntak fra regelen om maks 48-timers arbeidsuke, noe arbeidsgiverne er svært misfornøyd med. Særlig i Storbritannia, som i utstrakt grad har brukt unntaksbestemmelsen, er misnøyen stor med EU-kommisjonens nye forslag.

Kommisjonens forslag sendes nå videre til Ministerrådet og EU-parlamentet for behandling. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere