RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LO stiller krav om norsk lønn

(Foto: Statoil)
LO søker nå om lovfesting av tarifflønn som minstelønn ved noen av de største norske olje- og gassanleggene.

LO frykter økt bruk av lavtlønnet arbeidskraft fra Øst-Europa etter EU-utvidelsen, og man håper det kan hindre sosial dumping, skriver Klassekampen.

Minstelønnsnivået

LO vil senere denne uka sende søknaden om allmenngjøring av tarifflønn til Tariffnemnda, som består av medlemmer fra LO og NHO, samt en uavhengig leder. Nemnda skal fastslå det endelige minstelønnsnivået på anleggene, og hvilke andre deler av tariffavtalene alle arbeidere på disse anleggene skal få. Det er Fellesforbundet og EL & IT Forbundet som har bedt LO sende begjæringen om allmenngjøring.

Samtidig melder Dagens Næringsliv at regjeringen har bestemt at det skal stilles krav om norske lønns- og arbeidsvilkår ved statlige anbud etter østutvidelsen 1. mai neste år. Ifølge arbeidsminister Victor D. Norman vurderes det også å la Arbeidstilsynet gripe inn ved brudd på dette. Norman er imidlertid skeptisk til minstelønn, fordi det betyr at staten blander seg inn i lønnsdannelsen og fordi det er fare for at minstelønn blir normlønn.

Utenlandske arbeidere

NHO luftet tidligere i høst et forslag om en minstelønn for utenlandske arbeidere i Norge på 82,50 kroner i timen, rundt 161.000 kroner i året. Men med søknaden til Tariffnemnda vil LO nå kreve mellom 134 og 184 kroner timen for eksempel for elektrikere. Resultatet kan bli lovfestet årslønn på over 300.000 kroner for denne yrkesgruppen dersom den høyeste satsen velges.

Anleggene som LO krever skal omfattes av tarifflønnen er Snøhvit i Finnmark, Tjeldbergodden og Ormen Lange i Møre og Romsdal, Mongstad, Sture og Kollsnes i Hordaland og Kårstø i Rogaland.

Underbetalt

EL & IT Forbundet mener å ha dokumentert at store entreprenører som Statoil har brukt underbetalt arbeidskraft ved sine landbaserte anlegg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere