RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lommeboka viser kjønnsforskjellen

Sist oppdatert:
Pengebruken til single menn og kvinner viser med all tydelighet at forskjellen mellom kjønnene er stor.

Forbrukerundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå viser at menn og kvinner som bor alene bruker i gjennomsnitt 200.000 kroner i året. Så langt er alt likt. Forskjellen ligger altså i hva vi bruker pengene til.

Mens kvinner årlig bruker 11.000 kroner i året på klær og sko, nøyer menn seg med 5.000 kroner. Derimot bruker mennene 5.465 kroner i året på tv, foto og IT.

Den aleneboende mannen bruker også mer penger på transport - 10.853 kroner mot 8.187 kroner for single jenter. Jentene bruker derimot fire ganger så mye på ting og tang til kjøkkenet. Kvinnene er den store forbrukeren i hjemmet. Det eneste mennene bruker mest på, er verktøy og utstyr til hus og hage.

Mat og drikke står for 12 prosent av forbruket. Også her er forskjellene store. Kvinner kjøper dobbelt så mye frukt som menn. Jentene kjøper mer poteter, fisk og grønt, mens guttene bruker mer penger på brød, kornprodukter, brus og kjøtt.

Menn bruker også 2000 kroner mer i året på tobakk og alkohol, og foretrekker øl, mens jentene drikker mer vin.

- Hvorfor vi er så stereotype, er et mysterium, men det kan la seg forklare med kulturelle betingelser. Kjønnsrollene ligger veldig sterkt i oss og har vært praktisert i årtusener. Det lar seg ikke endre i løpet av 20-30 år med likestilling, sier samfunnsforsker Erling Dokk Holm til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere