RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lovendring for media

Sist oppdatert:
Kultur- og kirkedepartementet foreslår at grensen for medieeierskap på nasjonalt nivå heves fra 33 til 40 prosent. I tillegg foreslås nye grenser for eierskap innen flere mediesektorer.

Departementet har i dag lagt fram en odelstingsproposisjon med forslag til endringer i medieeierskapsloven.

- Ved å heve grensen til 40 prosent opprettholdes den reelle tredelingen av det norske mediemarkedet, samtidig gir det aktørene i markedet noe økt spillerom. Målsettingen er å opprettholde et allsidig medietilbud og å verne om ytringsfriheten, sier kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland.

Dagspresse, fjernsyn og radio blir i denne sammenheng regnet som separate markeder, det vil si at grensen på 40 prosent gjelder innenfor hvert av de tre markedene.

Konsernsjef i Schibsted, Kjell Aamot, er skuffet over hele forslaget.

- Lovforslaget som regjeringen fremmet i dag er, så vidt jeg kan se, enda mer restriktivt enn høringsutkastet kulturminister ValgerdSvarstad Haugland kom med i januar. Hvis forslaget blir vedtatt, vil det bli umulig for Schibsted å utvide sin virksomhet i Norge. Vi er åpenbart allerede uønsket store for regjeringen. På Schibsteds vegne er jeg er svært skuffet over forslaget, sier Aamot i en kommentar.

Tar grep om internett
Svarstad Haugland vil også begrense multimediekonsentrasjonen, et forslag som møtte kraftige protester fra selskap som Schibsted, TV 2 og Orkla Media i høringsrunden.

For å begrense multimediekonsentrasjon på nasjonalt nivå, foreslås en ordning der eierskapsgrensene blir satt lavere jo flere markeder aktøren har eierinteresser i.

- Skillelinjene mellom de forskjellige mediene viskes nå ut. media, IT og telesektorene smelter sammen. Regjeringen viser kunnskapsløshet når den nå setter opp murer mellom TV, radio og avisbransjen. De tradisjonelle mediene blir svært sårbare om de ikke får anledning til å følge mediekonsumentene på kryss av mediene og inn i nye. Spesielt utsatt er avisene, som bærer hovedkostnadene ved nyhetsproduksjonen, sier Aamot.

For eierskap innenfor to markeder blir grensene satt til 30 og 20 prosent, og for eierskap innenfor tre markeder blir grensene satt til 20 prosent i hvert marked.

Vil fremme ytringsfriheten
På regionalt nivå foreslås å innføre en lovfestet grense på 60 prosent av regionalt dagspresseopplag, i stedet for dagens skjønnsmessige inngrepsadgang.

Medieeierskapsloven setter grenser for eierskapskonsentrasjon på markedene for dagspresse, fjernsyn og radio.

- Formålet er å fremme ytringsfriheten, de reelle ytringsmuligheter og et allsidig medietilbud. Loven gir Eierskapstilsynet hjemmel til å gripe inn overfor oppkjøp av eierandeler i dagspresse- og kringkastingsmedier, som gir oppkjøperen en betydelig eierstilling i strid med lovens formål. Loven gir ikke hjemmel til å gripe inn overfor etablerte eierposisjoner, skriver departementet i en melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere