RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må betale for söta bror

Sist oppdatert:
Skakkjørte svenske Coop-butikker spiser opp resultatene i Coop Norden. Regningen sendes videre til kundene og medlemmene i Norge.

Regnskapstallene for Coop Norden er entydige. Pengene renner inn fra Norge og Danmark, men renner ut igjen i Sverige. Norske kunder hos Coop er indirekte med på å subsidiere Coop-butikkene i Sverige

I 2003 leverte Coop Norge 319 millioner svenske kroner i pluss for det skandinaviske konsernet. Danskene bidro også med 256 millioner. Svenskene derimot tappet konsernkassen med 252 millioner.

Kunne vært brukt på utbytte
Nå må Coop Norden bruke pengene på å rette opp situasjonen i Sverige. Eiendommer i Sverige og Margarinfabrikken i Norge er allerede solgt for å skaffe penger til den svenske redningsaksjonen, og snart skal Røra fabrikker også selges.

Hadde de svenske butikkjedene levert like gode resultater som de norske, kunne ledelsen i Coop Norden heller konsentrert seg om å betale ut utbytte til eierne.

De dårlige svenske resultatene spiser opp overskuddet til Coop Norden, og dermed blir det ikke penger igjen til utbytte. Norske Coop-medlemmer eier 20 prosent av Coop Norden gjennom Coop NKL.

Organiseringen av Coop systemet er ikke lett å forstå, men her finner du en enkel forklaring.

Misnøye i Norge
Nordmenn er vant med å reise til Sverige for å handle billige matvarer, men nå viser det seg at kundene hos Coop i Norge må betale for skakkjørte butikker i Sverige.

Rundt omkring i de norske samvirkelagene er det en gryende misnøye med hvordan de svenske Coop-kjedene suger pengene ut av det skandinaviske Coop-samarbeidet.

Da Coop NKL ble med i Coop Norden håpet man ikke bare på lavere priser gjennom innkjøpssamarbeidet, men også økonomisk utbytte. Det siste har man så langt måtte sett langt etter.

Venter utålmodig på bedring
Informasjonsdirektør Bjørn V. Kløvstad i Coop NKL uttaler seg som eier i Coop Norden. Han bekrefter at problemene i Sverige er langt større enn man trodde og håpet da NKL investerte i Coop Norden.

- Sverige har vært tungt negativt i Coop Norden siden starten i 2002, og våre butikkmedarbeidere i Norge er utålmodige på at det skal gå bedre i Sverige. Vi har slitt med et underdimensjonert butikknett, og det har vært behov for oppgraderinger. I fjor har man tatt et skippertak for å rette dette, og det setter sitt preg på resultatet, sier Kløvstad til TV 2 Nettavisen.

- Hvor fornøyd er dere som eiere av resultatene som er kommet fra Coop Norden så langt?

- Vi er meget på alerten overfor Coop Norden. Men nå har vi fått den beste konsernsjefen vi kan få. Svante Nilsson kjenner det svenske markedet meget godt, sier Kløvstad.

Rett etter oppstarten av Coop Norden ble det brukt over 50 millioner svenske kroner for å betale gylne fallskjermer (les egen sak her ). Dette ble ikke godt mottatt i Norge.

- I det hele tatt var det mye av det som kom til syne fra den svenske delen av Coop som ikke ble godt mottatt her i Norge hvor moderasjon har vært utpreget. Norske lønninger har jo ligget langt under lønningen i Sverige, og dette var ikke noe vi tok bølgen for akkurat, sier Kløvstad.

Samarbeidet gir lavere pris
Toppledelsen i Coop Norden forstår at det kan oppfattes som om norske kunder subsidierer svenske butikker, men er ikke enige i at dette er situasjonen.

- Det er riktig at noen steder tjener vi penger og andre steder gjør vi det ikke, men det er farlig å tenke på Coop som noe annet enn en nordisk felles enhet, sier styreleder Ebbe Lundgaard i Coop Norden til TV 2 Nettavisen.

- Sammenslåingen har gitt oss en enorm innkjøpskraft som virkelig har kommet kundene i Norge til gode, sier Lundgaard.

Coop Nordens inntekt fra Coop i Norge vil ikke senkes selv om butikkene i Sverige skulle klare å stå på egne ben. Inntjeningen fra Norge er nemlig fastsatt som en fast prosentandel av omsetningen i Norge.

Gode resultater i Coop Norden vil kun komme norske Coop-medlemmer til gode når det blir betalt utbytte fra Coop Norden til NKL. Disse pengene kan enten betales videre i utbytte, eller brukes til å senke prisene i de norske butikkkene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere