RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må ha 2,0 prosent rente i to år

Sist oppdatert:
Svein Gjedrem må holde renta på 2,0 prosent de neste to årene, hvis han skal nå prismålet. Det viser beregninger fra Statistisk sentralbyrå. Her ser du effektene av renteraset.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem overrasket så godt som samtlige da han kuttet renta i desember.

Også tallknuserne i Statistisk sentralbyrå (SSB) hadde regnet med at 2,5 prosent var den laveste renta Norge fikk oppleve i denne omgang.

Må ned på 2,0 prosent
I sin siste konjunkturrapport slår samtidig SSB fast at dersom Norges Bank skal ha en sjanse til å nå inflasjonsmålet på 2,5 prosent, så må renta videre ned.

- Vårt hovedscenario var at renta nådde bunnen på 2,5 prosent, og at vi ville få renteoppgang i 2004. Vi satt imidlertid også opp en alternativ bane, hvor vi renta ble satt ned akkurat slik det er gjort nå, og holdt på 2,0 to år fram i tid. Det løste inflasjonsproblemet, sier forskningsleder Per Richard Johansen til TV 2 Nettavisen.

Nå kan det vise seg at det nettopp blir denne ”alternative banen” som blir realiteten de neste to årene. Blant andre sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Fonds spår at vi vil ha en rente på 2,0 prosent fram til 2006.

Boligprisene stiger kraftigere
I modellen som SSB har satt opp skisseres en rekke effekter av den lave renta. Ola og Kari vil bruke mer penger på shopping, konsumveksten vil øke fra 4,4 til 4,9 prosent i 2005, og fra 4,3 til 4,9 prosent i 2006.

Den nye rentebunnen ventes også å gi et vesentlig utslag på boligprisene. SSB regnet opprinnelig med en prisvekst på 7,6 prosent. Denne vil ifølge modellen havne på 9,7 prosent i stedet.

Samlet over de neste to årene er det ventet at de lave rentene vil gi en ekstra prisvekst på 5,8 prosent.

Presser opp lønnsveksten
Arbeidsledigheten vil falle mer enn ventet. Ledigheten ventes å komme ned med ytterligere 0,2 prosentpoeng til 3,7 prosent to år fram i tid. Det slår igjen ut på lønnsveksten, som vil stige fra 4,1 til 4,4 prosent.

- Dette virker ekspansivt som er meningen, og det vil føre til at de når prismålet, bekrefter Johansen.

Sparer mindre
Lavere rente fører med seg en svakere norsk krone. Dette fører også til høyere importpriser. SSBs beregninger viser samtidig at husholdningenes netto fordringer vil falle med 3,9 prosent ved utgangen av 2006.

Lav rente gjør det mindre gunstig å ha penger i banken. Spareraten faller fra 3,7 til 2,6 prosent med de siste rentekuttene.

- Et negativt moment er at sparingen faller. Vi er opptatt av de kommende eldrebølger og problemer knyttet til det, og da vil vi ha spareraten opp. Dette vil virke i motsatt retning, sier Johansen.

Fare for bobledannelser
Samtidig skaper en lav rente fare for bobledannelser i økonomien.

- Kortsiktig kan vi få en for kraftig oppblåsning av økonomien, slik at det blir behov for å stramme kraftig til igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere