RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Mange føler ubehag nå»

Sist oppdatert:
Flere risikerer å få en nedslående julehilsen når Økokrim snart treffer påtaleavgjørelser i "spin-off"-saker etter Finance Credit-skandalen.

Med den knusende dommen på ni års fengsel for hovedtiltalte Trond G. Kristoffersen fikk Økokrim støtte for sitt syn på hvordan finansskandalen kunne skje.

"Retten kan vanskelig tenke seg et mer komplett bedrageri fra begynnelse til slutt", skriver dommerne og gir Økokrim medhold på alle sentrale punkter i saken.

Dermed har enkelte tidligere ansatte og rådgivere tilknyttet Finance Credit-systemet grunn til å frykte et oppgjør med rettssystemet.

Trond G. Kristoffersen fikk norgeshistoriens strengeste straff i en Økokrim-sak.
Trond G. Kristoffersen fikk norgeshistoriens strengeste straff i en Økokrim-sak.

- Avgjørelsen fra tingretten er veldig klar, og det er nok mange som føler ubehag nå, sier førstestatsadvokat Morten Eriksen til TV 2 Nettavisen.

Da rettssaken mot Kristoffersen startet i januar i år, var 10-20 personer i Økokrims søkelys. Nær et år senere har dette antallet har skrumpet inn.

- Vi er nå nede i noen personer, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher til TV 2 Nettavisen. Verken Eriksen eller Roscher vil gå ut med antall siktede i saken.

Det har lenge vært kjent at tidligere finansdirektør i Finance Credit, Svein Vidar Helset, er siktet i forbindelse med finansskandalen.

Helset skal ha flyttet penger fra en klientkonto til en annen. Dersom han blir tiltalt for dette, vil det trolig være etter paragrafen om underslag.

Helset forklarte seg i tingretten om Trond Kristoffersens rolle og kontroll med regnskapene i Finance Credit.

En annen tidligere Finance Credit-medarbeider er i media omtalt som siktet, men overfor TV 2 Nettavisen avviser mannen at dette er tilfelle.

KPMG-revisorene John Haukland og Svein A. Lyngroth har siden februar 2003 hatt status som mistenkt etter revisjonsjobben de gjorde for skandaleselskapet.

KPMG-revisor John Haukland.
KPMG-revisor John Haukland.

Etter en lang juridisk drakamp, som endte i Høyesterett, har de latt seg avhøre av Økokrim. Deres arbeid vil også stå sentralt i erstatningssaken som tapstunge banker har anlagt mot KPMG. Bankene krever 1, 4 milliarder kroner fra revisjonsgiganten.

I dommen mot Trond Kristoffersen går bankene som lånte ut penger til Finance Credit så godt som fri for kritikk.

Statsautorisert revisor Knut Nylænde risikerer også etterspill for sin rolle i Finance Credit-saken. I dommen mot Kristoffersen får han flengende kritikk. Økokrim bekrefter at man ser på saken hans på nytt etter dommernes klare vurderinger.

Kritikken gjelder i første rekke hans rolle leder for Faktura Plan AS , som ifølge Oslo tingrett var et rent stråselskap for Finance Credit.

Dommerne trekker fram et bokført management fee fra Faktura Plan AS til Finance Credit. Transaksjonen skal ha bidratt til å pumpe opp inntektssiden i Finance Credit med 4,95 millioner kroner.

”Retten vurderer denne transaksjonen som et åpenbart og grovt tilfelle av regnskapsmanipulasjon. Retten er for øvrig ikke i tvil om at Nylænde med bakgrunn som revisor må ha vært seg bevisst realiteten i den type transaksjon som her ble planlagt og gjennomført”, skriver Oslo tingrett.

- Så langt jeg vet har jeg fortsatt status som vitne i saken, men jeg er rede til å forklare meg for Økokrim etter den kritikken som fremkommer mot meg i dommen mot Kristoffersen, skriver Knut Nylænde i en e-post til TV 2 Nettavisen.

Tingrettsdommer Torstein Hellesnes refser Knut Nylænde..
Tingrettsdommer Torstein Hellesnes refser Knut Nylænde..

- Hva er din kommentar til den krasse kritikken?

- Jeg kan ikke se annet enn at dommens uttalelse er grunnet på feil og svært mangelfullt faktum, skriver Nylænde som har søkt juridisk bistand hos advokatveteranen Harald Stabell.

Rettssaken mot bedrageritiltalte Finance Credit-gründer Torgeir Stensrud er berammet til februar 2005. Mens saken mot Kristoffersen varte i tre måneder er Stensruds sak ventet å bli atskillig mer kortvarig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere