RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Meglerhus får Opticom-pepper

Sist oppdatert:
Kredittilsynet kritiserer flere norske meglerhus for udekket shortsalg i Opticom-aksjer.

Kredittilsynet sendte onsdag brev til seks meglerhus med kritikk for udekket shortsalg i Opticom-aksjen før jul i 2005. Shortsalget førte til at flere investorer ikke fikk levert aksjene de hadde kjøpt før Opticoms generalforsamling. Dette resulterte igjen i at de ikke fikk stemt på generalforsamlingen.

Dette er meglerhusene

NA24 får onsdag opplyst at de rammede meglerhusene er DnB Nor Markets, Carnegie, SEB Enskilda, Fondsfinans, ABG Sundal Collier og Terra Securities. Ifølge avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Kredittilsynet er det ikke samme brev som er sendt til de seks meglerhusene. Enkelte har gjort mer alvorlige brudd enn andre.

- Denne saken gjelder brudd på shortsalg, mangelfull «taping» og internkontrollen, sier Bunæs til NA24.no.

Kritikken mot enkelte av meglerhusene betegnes som «svært alvorlig», opplyser Kredittilsynet i en pressemelding, mens Kredittilsynets kritikk mot de andre foretakene varierer.

I brevene fra Kredittilsynet for meglerhusene kritikk får brudd på verdipapirhandelloven § 8-7, som forbyr verdipapirforetak å medvirke til udekket shortsalg. Kredittilsynet opplyser i pressemeldingen at kritikken mot meglerhusene vil bli lagt ut på Kredittilsynets hjemmeside så fort foretakene har mottatt brevene.

Ikke større sak

Meglerhusene får i løpet av dagen tilsendt sine brev, som NA24 vil offentliggjøre senere. Det vil ikke bli en større sak mot meglerhusene. I meldingen fra Tilsynet bekreftes det at kun ved ytterligere tilfeller av udekket shortsalg, vil det bli reagert.

- Ved eventuelle gjentatte tilfeller av alvorlig karakter vil sterkere reaksjoner mot foretakene bli vurdert.

Her er meldingen fra Kredittilsynet:
Kredittilsynet har i dag sendt brev til seks verdipapirforetak hvor det rettes kritikk mot foretakene for ha foretatt udekket shortsalg i Opticom-aksjen før jul i 2005. Dette medfører brudd på verdipapirhandelloven § 8-7, som forbyr verdipapirforetak å medvirke til udekket shortsalg. Det er udekket shortsalg når selgeren verken eier eller har tilgang til aksjene som selges. Shortsalgene medførte at flere investorer ikke fikk levert aksjene de hadde kjøpt før selskapets generalforsamling, og de fikk dermed ikke benyttet sin stemmerett. Kritikken mot foretakene varierer, og for enkelte foretaks vedkommende betegnes kritikken som "svært alvorlig".

Kredittilsynet har gjennomført en omfattende undersøkelse av shorthandler i Opticom ASA i ukene fram mot generalforsamlingen i selskapet 7. desember 2005. Kredittilsynet har avdekket at det har vært foretatt udekkede shortsalg i aksjen både intradag og der posisjonen har stått udekket i flere dager. Det ser for Kredittilsynet ut som om udekket shortsalg var årsak til at enkelte investorer ikke fikk levert aksjer før generalforsamlingen – og at de dermed ikke fikk anledning til å stemme slik de hadde forutsatt. Markedssituasjonen i Opticom-aksjen tilsa en skjerpet aktsomhetsplikt fra verdipapirforetakenes side for å sikre at kunder som la inn salgsordrer hadde tilgang til aksjene før ordren ble effektuert. Kredittilsynet mener det fra midten av november 2005 var - eller klart burde være - kjent for markedsaktørene at det hadde oppstått en ekstraordinær markedssituasjon i Opticom-aksjen hvor aksjer ble kjøpt for å oppnå stemmerett på den ekstraordinære generalforsamlingen 7. desember 2005. Store aksjonærer var derfor ikke interessert i å låne ut aksjer i tiden før 7. desember 2005. Forholdene lå således til rette for unormalt store leveringsproblemer ved eventuelt udekket shortsalg.

Kredittilsynet har påpekt kritikkverdige forhold i seks verdipapirforetak. Kritikken varierer, og for enkelte foretaks vedkommende betegnes kritikken som "svært alvorlig". Kredittilsynets brev til det enkelte foretaket vil bli lagt ut på Kredittilsynets nettsted så snart foretakene har mottatt dem.

I brevene gis foretakene kritikk for brudd på verdipapirhandelloven § 8-7 som forbyr verdipapirforetak å medvirke til udekket shortsalg. Det er udekket shortsalg når selgeren verken eier eller har tilgang til aksjene som selges. Slik tilgang kan for eksempel gis via verdipapirlån. Kredittilsynet mener verdipapirforetakene ikke har vært tilstrekkelig aktsomme i forhold til den spesielle situasjonen i Opticom.

På forespørsel mottok Kredittilsynet svar fra to av de seks verdipapirforetakene med opplysninger om at de ikke hadde formidlet udekket shortsalg i Opticom i perioden. Etter fornyet henvendelse fra Kredittilsynet, ble det foretatt grundigere undersøkelser i disse foretakene. Det viste seg da at det likevel hadde forekommet udekket shortsalg. Kredittilsynet ser alvorlig på at foretakene oversendte mangelfulle redegjørelser og dokumentasjon uten å ha tatt forbehold om at svarene var foreløpige. Forholdet svekker Kredittilsynets mulighet til effektivt å kontrollere etterlevelsen av verdipapirhandelloven og bestemmelser gitt i medhold av denne.

I noen av foretakene har Kredittilsynets undersøkelser avdekket svakheter i internkontrollen, feilaktig eller manglende registrering av handler i VPS, samt svikt i rutiner for lydopptak av telefonsamtaler med kunder.

Kredittilsynet har notert seg at det er truffet tiltak for å rette opp de påpekte svakhetene og manglene. Ved eventuelle gjentatte tilfeller av alvorlig karakter vil sterkere reaksjoner mot foretakene bli vurdert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere